Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
- ţin să îi mulţumesc premierului Emil Boc şi oamenilor lui, oameni politici, care au pus interesul naţional mai presus de interesele de partid şi mai presus de interesele lor.
- aş remarca faptul că Guvernul lui Boc şi-a asumat reforme pe care nici un alt guvern nu a avut curaj să şi le asume.
- îi cunosc pe toţi cei care au fost parte a echipei lui Boc. Toti au ştiut că măsurile anticriză nu aduc glorie şi că tăierile de salarii, creşterea TVA-ului sunt măsuri necesare de pe urma cărora nu vor avea de câştigat politic. A fost cabinetul de care am avut nevoie să îşi asume riscuri.
- avem un guvern nou, felicitari pentru investitura de astăzi a cabinetului Ungureanu
- as vrea să îi multumesc celui care pleaca pentru faptul că în echipa de miniştrii a celui care vine se află numai oameni care la revoluţie nu erau încă majori.
- aveţi misiunea de a confirma. Consider că a venit timpul generaţiei voastre.
- România nu trebuie să mai împrumute bani pentru a da salarii, pentru a asigura asistenta socială
- aştept de la noul Cabinet noua lege a Sănătăţii. Aştept de la noul Cabinet iniţierea discuţiilor şi cu Opoziţia pentru a se conveni asupra unei legi a reorganizării administrative a României. Şi aici fac o trimitere la instituţiile din ziua Revoluţiei, din decembrie 1989 şi pe care le găsim şi astăzi intacte, şi în teritoriu dar şi în multe dintre instituţiile centrale, ceea ce este una dintre explicaţiile de fond ale lipsei de competitivitate a instituţiilor statului, ale lipsei de eficienţă instituţiilor statului.
- de asemenea, aştept ca cei din generaţia mea de oameni politici să înţeleagă că a venit timpul să predea ştafeta generaţiei care, la Revoluţie, nu era majoră.
- vreau ca pe site-urile ministerelor să apară fiecare leu cheltuit, chiar în fiecare zi
- numele viitorului prim-ministru fusese demult discutat şi era cunoscut atât de mine, cât şi de Emil Boc.
- vreau să ştiţi că, în perioada aceasta în care discutam cu premierul sau nu ministrul de Finanţe au fost momente extrem de dificile. Dificultăţile au trebuit împărţite între Guvern şi preşedinte. M-am simţit extrem de legat de un Guvern care a avut pe umerii lui asemenea responsabilităţi.
La eveniment participă parlamentari şi reprezentanţi ai partidelor care constituie coaliţie de guvernare. Printre aceştia se numără Emil Boc, Traian Igaş, Elena Udrea, Valeriu Tabără, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Ion Ariton, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ialomiţianu, Ioan Oltean.
Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat.
Guvernul condus de MRU a obţinut votul Parlamentului. În favoarea guvernului au votat 237 de parlamentari "pentru" şi doi "împotrivă". Pentru învestirea Guvernului erau necesare 232 de voturi favorabile.
Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, joi, că intenţionează ca în cursul serii să reunească în şedinţă noul Guvern, pentru a discuta despre proiectele pentru perioada următoare. El a precizat că tot joi va încheia cu premierul interimar Cătălin Predoiu procesul de predare-primire a mandatului de şef al Guvernului.
Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) îi are în componenţă pe: Marko Bela (UDMR) - vicepremier, Cătălin Predoiu (independent) - ministru al Justiţiei, Leonard Orban (independent) - ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) - ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) - ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) - ministru al Sănătăţii, Cristian Diaconescu (UNPR) - ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) - ministru al Apărării, aceştia fiind cei opt membri ai Guvernului Boc care îşi continuă activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.
Miniştrii PDL din Cabinetul Ungureanu sunt: Lucian Bode - ministru al Economiei, Gabriel Berca - ministrul Administraţiei şi Internelor, Cristian Petrescu - ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Alexandru Nazare - ministru al Transporturilor, Stelian Fuia - ministru al Agriculturii, Cătălin Baba - ministru al Educaţiei, Răzvan Mustea - ministru al Comunicaţiilor, Claudia Boghicevici - ministru al Muncii, Bogdan Drăgoi - ministru al Finanţelor.
Cinci dintre miniştrii desemnaţi de PDL sunt deputaţi, unul este senator şi trei au fost secretari de stat în ministerele pe care urmează să le conducă.