Antena 3 CNN Politică Majorarea TVA la 24% prin ordonanţă de urgenţă şi cotă unică la 20%, alternative luate în calcul de Guvern

Majorarea TVA la 24% prin ordonanţă de urgenţă şi cotă unică la 20%, alternative luate în calcul de Guvern

2 minute de citit Publicat la 14:32 25 Iun 2010 Modificat la 14:32 25 Iun 2010
Majorarea TVA la 24% prin ordonanţă de urgenţă şi cotă unică la 20%, alternative luate în calcul de Guvern

Guvernul analizează posibilitatea adoptării unui nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB convenită cu FMI, axat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare, susţin surse guvernamentale citate de Mediafax. Guvernul ar putea să recurgă la adoptarea unei OUG de creştere a taxelor, care să compenseze cheltuielile de 1% din PIB, rămase în vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% şi să ceară Parlamentului modificarea rapidă a legilor pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională.

Potrivit surselor citate. TVA ar putea creşte, fie la 20%, fie la 24%. În cazul celei de-a doua variante s-ar acoperi aproximativ în totalitate cheltuielile de 1,2 miliarde de euro care urmau a fi suportate iniţial prin reducerea cu 15% a pensiilor, dar guvernanaţii se tem că că măsura ar genera costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative şi informatice, susţin sursele citate.

În paralel, se analizează şi posibilitatea majorării cotei unice până la 20 %.

Planul de acţiuni va constitui subiectul unei şedinţe speciale de guvern care a fost programată vineri, începând cu ora 18:00, susţin sursele citate.

"Planul B al Guvernului, în cazul respingerii de către Curtea Constituţională a legilor asumate, este orientat în principal pe creşteri de taxe şi impozite, inclusiv a cotei unice şi a TVA. Au fost efectuate simulări privind o creştere diferenţiată a impozitelor, dar rezultatul a indicat că banii colectaţi sunt insuficienţi", au arătat sursele participante la discuţia de vineri a liderilor PDL cu premierul Emil Boc.

Liderii PDL s-au deplasat, vineri, la Guvern pentru o discuţie cu premierul Emil Boc, după ce Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.

Majorarea taxelor, angajament în faţa FMI

În cazul în care nu reuşesc să reducă deficitul bugetar prin scăderea cheltuielilor, autorităţile române s-au angajat deja în faţa FMI să majoreze taxele şi impozitele.

"Punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv cu o hotărâre favorabilă emisă de către Curtea Constituţională în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli şi a măsurilor de lărgire a bazelor de impozitare va constitui acţiune prealabilă pentru finalizarea evaluării. De asemenea, în următoarele luni vom lua măsuri suplimentare de reducere a numărului de angajaţi în sectorul public. Dacă aceste măsuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi", se arată în scrisoarea de intenţie suplimentară trimisă de autorităţi directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn, citată de Mediafax.

România s-a angajat să taie cheltuielile bugetare în principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sectorul public, prin scăderea cu 15% a pensiilor şi altor transferuri sociale şi prin diminuarea transferurilor către autorităţile locale.

Antena3.ro

 

×
Etichete: guvern
x close