Moţiunea de cenzură a trecut cu 235 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă". Guvernul Ungureanu a fost demis. Mihai Răzvan Ungureanu a intrat astfel în istorie drept prim-ministrul cu cel mai scurt mandat al României. În acest interval de trei luni, Ungureanu nu a apucat să adopte nicio măsură importantă şi nici nu a putut să acumuleze rezultate de care să se folosească în momentul lansării unei platforme politice.
Update 14.45 - Urnele de vot s-au întors la plen, pentru că parlamentarul Georgian Pop, cel care a făcut apelul nominal al parlamentarilor, susţine că nu a votat, el aflându-se la tribună.
Update 14.40 - S-a încheiat votul. Sorina Plăcintă nu a participat la vot. 245 de parlamentari au votat, în condiţiile în care pentru adoptarea acesteia şi căderea Guvernului sunt necesare 231 de voturi "pentru".
Update 14.20 - Senatorul Sorina Plăcintă nu a sosit la plen la votarea moţiunii de cenzură. Toţi senatorii prezenţi şi-au exprimat deja, până la această oră, opţiunile, la acest moment votând deputaţii.
Update 14.00 - A început votul moţiunii de cenzură.
Update 13.40 - Întrebată de jurnalişti dacă va vota moţiunea de cenzură,
senatorul Sorina Plăcintă a declarat "Da, votez". Ea a rostit aceste cuvinte cu voce tremurândă. Plăcintă a spus că nu este ameninţată de nimeni. Potrivit unor surse ale Antena 3, Sorina Plăcintă ar negocia trecerea la USL.
Update 13.21 Sorina Plăcintă a fost surprinsă plângând, în timpul unei discuţii cu Elena Udrea. În timpul unei declaraţii, Udrea a spus că este sigură că Plăcintă nu va trece în barca Opoziţiei.
Update 13.11 "Observând cât de fals este capitolul legat de relaţiile interetnice şi de soluţia găsită de guvern prin care impune respectarea legii la UMF Târgu Mureş, pentru mine nu mai are nicio relevanţă textul moţiunii, nu mai are credibilitate, deoarece trebuie să presupun că şi celelalte capitole au fost scrise cu aceleaşi porniri", a spus Marko Bela.
Update 13.10 "Nu voi vota moţiunea din Parlament. Nu pot să votez căderea unui om de dreapta ca să vină un om de stânga în locul său. E contrar principiilor mele. Nu mi-am semnat încă adeziunea la PNL, nu am anunţat trecerea mea la PNL în plenul Parlamentului, aşa cum se procedează, aşa că voi acţiona independent", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Marius Dugulescu. Întrebat dacă se teme de vreo sancţiune, în urma acestei decizii, Dugulescu a răspuns: "Nu mă tem de nimic, acţionez conform principiilor mele".
Update 11.30 - Deputatul PDL
Cătălin Croitoru a anunţat, vineri, că demisionează din PDL şi va vota moţiunea opoziţiei.
Replica lui Ponta la atacurile premierului Ungureanu: " Domnule prim-ministru Ungureanu, fiţi liniştit, nu ne aflăm aici să vă admonestăm, să vă criticăm. Dimpotrivă, vreau să încep prin a va mulţumi pentru grija pe care mi-o purtaţi prin serviciile secrete. Unde-şi fac vacanţele liderii opoziţiei? Avem datoria de a răspunde majorităţii covârşitoare a românilor care îşi doresc o schimbare astăzi, dacă se poate înainte de alegeri. "
Discursul lui Ungureanu: "Regret că în faţa mea se află prea mulţi politicieni şi prea puţini oameni de stat. Mi-e teamă că această moţiune este un test pentru întreaga clasă politică. Am citit un text căruia îi lipseşte forţa argumentaţiei. Textul este el însuşi o dovadă că actualul guvern acţionează şi că nu îi lipseşte responsabilitatea. Îmi este teamă că suntem mult prea departe de Europa," a declarat premierul Ungureanu în discursul său în Parlament.
Citiţi principalele declaraţii ale premierului Ungureanu din Parlament
Update 11.36 "Pentru a fi şantajabil, trebuie să ai ceva de ascuns şi ceva de pierdut totodată. Eu unul nu mă simt şantajabil, şi nici membrii Guvernului. Aş vrea să cred că nici dumnevoastră nu sunteţi, dar utilizarea extensivă a acestui cuvânt mă face să cred că îi ştiţi foarte bine semnificaţia şi, probabil, că aveţi o experienţă extinsă în materie", a spus Ungureanu parlamentarilor opoziţiei
Update 11.29 Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat: "Nu are capacitatea opoziţia de astăzi să adune cele 231 de voturi necesare, nu are pentru că, după cum vedeţi, nu are niciun proiect economic pentru România".Update 11.25 Premierul Ungureanu a acuzat opoziţia de lipsă de responsabilitate la depunerea moţiunii, dar şi în acţiuni anterioare, arătând că România nu este "un magazin pe care să-l închizi când pleci în Dubai", făcând astfel trimitere la declaraţiile recente ale PDL privind vacanţa liderului PSD Victor Ponta. "România nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci în vacanţă după care să-l deschizi când te întorci eventual din Dubai", a spus Ungureanu. Update 10.25 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat că rezultatul va fi "cel aşteptat" şi că situaţia este "sub control". "Totdeauna moţiunile sunt interesante, dar nu va fi nicio îngrijorare. O să vedeţi că rezultatul va fi cel aşteptat de noi", a spus Berca.
Update 9.46 Deputatul PDL Alin Popoviciu a declarat, vineri, că a încercat să facă nişte pariuri cu parlamentarii din opoziţie că moţiunea de cenzură nu va trece, dar aceştia au refuzat acest lucru. "Am încercat să fac nişte pariuri cu colegii de la opoziţie, dar niciunul nu a vrut să facă un pariu cu mine că moţiunea nu va trece. Asta îmi spune că de fapt ei ştiau lucrul acesta. Eu vă spun că n-o să treacă", a spus deputatul PDL pe holurile Parlamentului înainte de începerea şedinţei Camerelor reunite.
Update 9.45 - Şedinţa Parlamentului pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură a început.
Update 9.45 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că moţiunea de vineri introdusă de USL va fi "un fel de finală în plan politic", le ţine pumnii celor care au introdus-o şi, din punctul lui de vedere, "va trece".
Update 9.43 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a discutat cu liderii PDL în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, înaintea votului la moţiunea de cenzură, el declarând ulterior, la momentul intrării în sala Parlamentului, că "alţii" ar trebui să aibă emoţii pentru rezultatul votului. "Alţii trebuie să aibă emoţii, nu eu", a spus Ungureanu.
Update 9.40 Sulfina Barbu a spus, înainte de şedinţa Parlamentului, că moţiunea de cenzură nu va trece, opoziţiei lipsindu-i şase voturi. "Am discutat cu fiecare parlamentar, cu toate partidele din coaliţie, cu cine participă, cu cine nu poate să participe. Din calculele pe care le avem noi, cei din opoziţie au 225 de parlamentari. Au nevoie de 231 de voturi pentru ca moţiunea să treacă. Mai lipsesc şase voturi", a precizat Sulfina Barbu. Update 9.30 - Liderul senatorilor PNL,
Puiu Haşotti, a declarat că "absolut toţi" parlamentarii USL vor fi prezenţi la dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură. "Absolut toţi, sută la sută", a răspuns Haşotti, înainte de şedinţa de plen, întrebat dacă la şedinţă vor participa toţi parlamentarii USL.
Update 9.25 - Secretarul general al PDL,
Ioan Oltean, a declarat că are "un optimism moderat" în legătură cu moţiunea de cenzură, că are încredere în cei care au mai rămas în formaţiunea democrat-liberală şi şi-a exprimat încrederea că puterea are resurse pentru ca moţiunea să fie respinsă.
Update 9.00 - Premierul a sosit la Palatul Parlamentului. La Parlament a sosit şi liderul PNL, Crin Antonescu.
Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!" iniţiată de Opoziţie va fi votată în plenul reunit al Parlamentului. Ca să fie adoptată de Parlament, este nevoie de 231 de voturi.
Mihai Răzvan Ungureanu se va confrunta la numai două luni de la învestitură cu prima moţiune de cenzură depusă de Opoziţie. Liderii USL mai au nevoie doar de 4 voturi ca să demită guvernul. Liderii USL au făcut apel la parlamentarii minorităţilor naţionale, care au anunţat deja că vor participa la vot. Liderii USL aduc la şedinţă chiar şi parlamentarii care aveau avenimente în familie sau sunt bolnavi. Pus fata in fata cu motiunea, premierul Mihai Răzvan Ungureanu face apel la stabilitate politică.PDL şi UDMR au anunţat că parlamentarii puterii nu vor participa la vot deşi vor fi in bănci.