Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după o întâlnire cu preşedintele ANI, că s-a convenit formarea unui grup de lucru la nivelul Camerei Deputaţilor, care, împreună cu ANI, cu Ministerul Justiţiei şi cu ONG-uri, să modifice legislaţia privind incompatibilităţile, informează
Mediafax.
Zgonea a precizat că au fost descoperite "anumite sensibilităţi în textul legislativ" şi că vor fi făcute modificări astfel încât în MCV să nu mai apară "remarci negative" la adresa Parlamentului cu privire la atribuţiile ANI şi la conflictele de interese.
"Am reuşit să descoperim anumite sensibilităţi în textul legislativ şi, împreună, să găsim soluţii pentru a le elimina, astfel încât în MCV să nu mai fie făcute remarci negative la adresa Parlamentului, cu privire la atribuţiile ANI şi la atribuţiile pe care noi le avem conform regulamentului, mă refer la incompatibilităţi, conflict de interese. Am stabilit de comun acord, Comisia juridică să stabilească reprezentanţi care să aibă un dialog constant cu ANI ca în următoarea perioadă acest dialog să aibă şi rezultate", a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor nu şi-a precizat opinia privind parlamentarii care-şi angajează rudele la cabinetul parlamentar şi nici dacă modificările legislaţiei referitoare la ANI şi la conflictele de interese şi incompatibilităţi ar trebui făcute înainte de alegerile parlamentare sau după alegerile parlamentare.
Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a precizat că în cazul unui conflict de interese rămas definitiv "nu există o sancţiune de revocare din funcţie prevăzută de lege".
"Acest lucru trebuie corectat rapid. Din punctul nostru de vedere, au fost identificate multe probleme în cazul legislaţiei privind conflictul de interese, care şi-a atins limita. Ştiţi ce se întâmplă în cadrul comunităţilor locale, al fondurilor europene, unde programele sunt blocate din cauza acestui fenomen. Este un fenomen de masă, care trebuie rapid corectat pentru că altă soluţie nu există", a precizat Georgescu.
El a adăugat că pe de o parte este vorba de conflicte de interese, iar pe de altă parte, la nivel naţional, sunt sute de cazuri legate de aleşi locali, contracte publice, fonduri europene, funcţionari care nu respectă legea.
"Lucrurile trebuie corectate în această lumină şi trebuie făcute foarte repede pentru că următorul raport intermediar (al MCV - nr.) bate la uşă şi trebuie corectate", a adăugat Georgescu.