Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră: "Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul"

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră: "Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul"

Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin asumarea Holocaustului și a atrocităților petrecute în acea perioadă,, Potrivit șefului statului, genocidul împotriva romilor este ignorat și puțin studiat, fiind important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli pentru ca greșelile trecutului să nu se mai repete.

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră: "Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul"
Sursa foto: Presidency
de Gabriel Dano    |    02 Aug 2020   •   12:30

”Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocitățile suferite de romii din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanță crucială pentru România. Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în viețile noastre”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele afirmă că aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa iar în România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul dictatorului român și aliatului naziștilor, Ion Antonescu.

”Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români”, a precizat Iohannis.

Iohannis: Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat

Șeful statului face un apel pentru păstrarea vie a memoria victimelor și pentru consolidarea eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului.

”Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului”, a adăugat Ioahnnis.

Klaus Iohannis subliniază că România este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială.

”Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre”, a conchis Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close