Curtea de Apel Brasov a decis să menţină astfel hotărârea de anulare a contractului de vânzare-cumparare prin care Carmen şi Klaus Johannis au achiziţionat imobilul din Sibiu.
Judecătorii şi-au bazat decizia pe hotărârea celorlalte instanţe, de anulare a contractului de vânzare-cumpărare, prin care Carmen şi Klaus Iohannis au cumpărat de la presupusul nepot al moştenitorilor decedaţi jumătate din imobilul din strada Nicolae Balcescu nr. 29.
Instanţa a constatat că proprietatea a fost dobândită cu rea-credinţă, în baza unui certificat de moştenitor emis - de acelaşi notar, în aceeaşi zi - pe baza unor acte de stare civilă false.
"(...) cumpărătorii, cu minime diligenţe, au cunoscut sau puteau să cunoască faptul că, cel care le transmite cota de ½ din imobil nu îşi justifică dreptul succesibil al proprietarilor înscriși în Cartea Funciară cu acte de stare civilă, cum impunea legea, iar unul din testamentele de care acesta s-a prevalat, pentru justificarea intrării imobilului în cauză în masa succesorală, a fost infirmat ca urmare a expertizei grafologice, prin sentințta civilă nr. 276/15.01.1996, pronunţată în dosar civil 2686/1997 în care au fost părţi atât vânzatorul din prezentul contract de vânzare-cumpărare, Baştea Ioan, cât şi cumpărătoarea Johannis Carmen", se arată în motivare.
Imobilul din centrul Sibiului fusese naţionalizat, iar cei doi soţi care l-au avut în proprietate au murit, fără să-l revendice. În 1997, casa a fost cumpărată de chiriaşi, dar doi ani mai târziu, Ioan Baştea a susţinut că este nepotul proprietarilor şi a revendicat casa.
De la această persoană a cumpărat imobilul familia lui Klaus Iohannis. Chiriaşii au susţinut mereu că actele nepotului şi actele notariale pe numele lui Klaus Iohannis sunt false. În urma deciziei definitive a instanţei, imobilul trece din proprietatea lui Klaus Iohannis în cea a chiriaşilor care o cumpăraseră.