Procurorii au cerut Camerei Deputaţilor un aviz pentru a putea începe urmărirea penală împotriva lui Victor Ponta şi pentru conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova.
În calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor.
De asemenea, Ponta a făcut aceste numiri în condiţiile în care premierul a beneficiat în trecut de foloase din partea senatorului Dan Şova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.
"
Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între <SCA Şova şi Asociaţii> reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat Ponta Victor-Viorel reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA Şova şi Asociaţii în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei", conform DNA.
În acest context, procurorul-şef al DNA a iniţiat procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Victor Ponta, care este deputat şi care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru.
În luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.Elan Laufer şi Radu Soviani, invitaţii ediţiei de astăzi a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu", unde au vorbit despre problemele politice pe care le întâmpină încă, ţara noastră.
De asemenea, şi cazul fostului ministru, Dan Şova, a fost discutat în contextul ultimelor evenimente petrecute pe scena politicii româneşti.
Dan Şova a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, în urma audierilor de astăzi de la DNA.
Procurorii aniticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Şova, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.
Cât timp se află sub control judiciar, Dan Şova nu are voie să iasă din ţară sau să se întâlnească cu alte persoane implicate în dosar - aşa cum este şi premierul Victor Ponta - şi are obligaţia să se prezinte la poliţie ori de câte ori este chemat.