Curtea Supremă a decis redeschiderea dosarului penal privind invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, din 2012.
Cheia întregului dosar este celebra erată care a schimbat total soarta referendumului şi l-a readus pe Traian Băsescu la Cotroceni.
Curtea Supremă a redeschis dosarul "Erata CCR"
- plângere făcută de Constantin Creangă împotriva judecătorilor CCR pentru invalidarea Referendumului din 2012 (abuz în serviciu)
- dosar închis de Parchetul General pentru că fapta nu există
- plângere împotriva soluţiei procurorului de caz - respinsă
- plângere la ÎCCJ - admisă
Lipsa oricărei cercetări în cauzã încalcă obligaţia de a proceda la investigarea susţinerilor unui petent care invocă o stare de fapt decurgând din constatările a trei judecători ai CCR.
Instanţa constată că opinia petentului este confirmată de opinia separată publicată în Monitorul Oficial în care s-a afirmat: "Dezacordul exprimat în raport cu hotărârea de invalidare a rezultatelor referendumului naţional din 29 iulie 2012 are la bază faptul că aceasta a fost adoptată prin raportarea (...) la soluţia prefigurată prin "erata" din 6 august 2012 (...) "erată" la adoptarea căreia nu am fost consultaţi, procedeu fără precedent în jurisprudenţa constituţională.
Sursa: Sentinţa ICCJ
Erata care l-a readus pe Băsescu la Cotroceni
- 2 august 2012 - CCR a amânat pronunţarea până pe 12 septembrie 2012
- până la 31 august 2012 Guvernul trebuia să trimită listele electorale actualizate (având în vedere datele contradictorii trimise CCR)
- 3 august 2012 - Guvernul anunţă minirecensământ
- 3 august 2012 - Băsescu îl ameninţă pe chestorul Manoloiu (MAI) care semnase adresa prin care spunea că doar AEP poate actualiza listele electorale permanente
- 3 august 2012 - Parchetul General deschide dosar penal pentru chestorul Manoloiu
- 6 august 2012 - au demisionat ministrul Internelor, Ioan Rus, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre
- sunt înlocuiţi cu Mircea Duşa şi Radu Stroe
- CCR solicită Guvernului publicarea în Monitorul Oficial a unei erate la decizia din 2 august 2012
- erata - aprobată doar de 5 judecători
- Augustin Zegrean (concediu) înlocuit de Mircea Ştefan Minea
"Curtea reţine că în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2008 (….) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că <listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate".
"În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art. 2 alin. 1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr .3/2000 privind referendumul. Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale".
Informaţiile au fost prezentate vineri, la emisiunea
100 de minute, de la Antena 3.
Citiţi şi
Traian Băsescu, năpădit de DOSARE penale