Antena 3 CNN Politică Hotărârile Parlamentului, scoase de sub controlul CC. Parlamentul decide cine merge la Bruxelles

Hotărârile Parlamentului, scoase de sub controlul CC. Parlamentul decide cine merge la Bruxelles

1 minut de citit Publicat la 17:14 25 Iun 2012 Modificat la 17:14 25 Iun 2012
Hotărârile Parlamentului, scoase de sub controlul CC. Parlamentul decide cine merge la Bruxelles
Foto: Agerpres
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul care modifică legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, eliminând astfel posibilitatea contestării la Curtea Constituţională a României a hotărârilor adoptate de Parlament, iniţiativa legislativă întrunind 70 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 4 abţineri.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat şi legea care prevede că Parlamentul dă mandat celui care reprezintă România la Bruxelles.

Iniţiatorii proiectului de lege, deputatul PNL Cornel Pieptea şi de senatorul PSD Georgică Severin, propun ca CCR să nu se mai poată pronunţa cu privire la hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, la hotărârile plenului Senatului, precum şi cu privire la hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, scrie Agerpres.
   
Aceştia susţin că prin modificarea legii de funcţionare a Curţii din anul 2010 activitatea acesteia a fost "încărcată în mod excesiv" prin faptul că în sarcina CCR intra şi atribuţia de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Legislativului, ceea ce a dăunat "bunului mers" al activităţii Curţii ca "arbitru instituţional".

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a susţinut, la momentul discutării acestei propuneri în comisia pe care o conduce, că această modificare nu are nicio legătură cu posibilitatea demarării procedurii de suspendare a preşedintelui.

Comisia juridică din Senat a întocmit un raport de admitere propunerii de lege.

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută proiectul care modifică legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, eliminând astfel posibilitatea contestării la CCR a hotărârilor adoptate de Parlament, iniţiativa legislativă întrunind 168 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 16 abţineri.




×
x close