Referendumul pentru demiterea lui Băsescu a fost stabilit pentru data de 29 iulie, în urma voturilor exprimate de către parlamentari.
UPDATE 10:12- Victor Paul Dobre, ministrul delegat al Administraţiei Publice, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei Executivului, că au fost aprobate următoarele hotărâri:
- hotărârea pentru adoptarea programului calendaristic pentru referendumul privind demiterea preşedintelui din data de 29 iulie
-hotărârea privind stabilirea măsurilor de organizare şi desfăşurare a referendumului
- hotărârea privind aprobarea bugetului necesar pentru pregătirea şi organizarea referendumului
- hotărârea privind modelul timbrului autocolant şi condiţiile de tipărire ale acestuia
- hotărârea pentru adoptarea modelului ştampilei de vot, a modelului buletinelor de vot
- hotărârea privind durata şi condiţiile de păstrare a buletinelor de vot.
Ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre, a confirmat că Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment de 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.
Potrivit ministrului Dobre, Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Ministrul delegat al Administraţiei a declarat că cele peste 20 de milioane de buletine de vot vor fi tipărite de Monitor la referendum deoarece acestea sunt normele legale şi "nu pentru a satisface dorinţa cuiva", el precizând că buletinele vor arăta "aşa cum au fost întotdeauna".
UPDATE 10:00- Şedinţă extraordinară a Guvernului, pentru adoptarea hotărârile de organizare a referendumului de demitere a şefului statului, s-a încheiat.
Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul poate funcţiona acum fără blocajele care l-au ţinut în loc până în prezent şi fără să mai aibă tot timpul grija unei plângeri penale, a contestării tuturor actelor normative adoptate şi a sabotajului instituţional.
"Acum vom avea eliminate toate blocajele care ne-au ţinut în loc de când am început actul de guvernare şi cu atât mai mult trebuie să dovedim că putem să funcţionăm într-adevăr fără să avem tot timpul grija unei plângeri penale, a contestaţiilor tuturor actelor pe care le adoptăm şi a sabotajului instituţional", a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de sâmbătă a Guvernului.
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat, vineri, în urma votului din Parlament.
S-au înregistrat, oficial, 256 de voturi în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce împotriva propunerii au fost 114 voturi, iar două voturi a fost declarate nule.
Premierul Victor Ponta a făcut un apel către toate instituţiile statului să funcţioneze normal şi în perioada campaniei electorale şi a subliniat că îl sprijină pe preşedintele interimar Crin Antonescu.
Citeşte şi: Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preia interimatul funcţiei de şef al statului
Băsescu a sesizat Curtea Constituţională. Care este motivul preşedintelui României