Antena 3 CNN Politică Guvernul a dat avize de explorare a gazelor de şist, sperând că tehnologia va avansa

Guvernul a dat avize de explorare a gazelor de şist, sperând că tehnologia va avansa

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 16:05 20 Mai 2013 Modificat la 16:05 20 Mai 2013
Guvernul a dat avize de explorare a gazelor de şist, sperând că tehnologia va avansa
Foto: empowernetwork.com
Guvernul a dat avize de explorare a gazelor de şist sperând că, până se termină explorarea, va avansa tehnologia. Doi dintre miniştri spun că peste cinci ani, fracturarea hidraulică s-ar putea să nu mai fie necesară. Nu există un răspuns la întrebarea ce va fi dacă ştiinţa nu va evolua atât de mult până atunci.

Guvernul îşi pune speranţa în două tehnologii noi, care ar putea fi mai puţin periculoase decât fracturarea hidraulică. Şi de această dată, ca de obicei pe subiectul gazelor de şist, informaţiile care vin dinspre Executiv sunt foarte puţine. 
 
"Explorările durează o anumită perioadă. Este foarte posibil ca în această perioadă tehnologiile să se îmbunătăţească astel încât să evităm pe parcurs dezbateri suplimentare despre efectele exploatării", a explicat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Această perioadă de explorare ar putea dura cinci ani. În acestă perioadă sunt informaţii că există două alte noi tehnologii, deja una dintre tehnologii foloseşte înlocuirea substanţelor chimice periculoase cu amidonul", a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.
 
Explorarea gazelor de şist nu-i îngrijorează doar pe români, ci şi pe bulgari. Locuitorii oraşului Dobrich, situat în zona de nord-est a ţării, vor organiza un nou val de proteste împotriva utilizării tehnologiei fracturării hidraulice în România, scriu jurnaliştii de la Novinite. Ei susţin că explorările şi exploatările din ţara noastră vor afecta zonele bulgare de la graniţă, unde vor distruge solul, vor otrăvi apele, şi vor duce la depopularea regiunii.

De altfel, Parlamentul de la Sofia a interzis anul trecut fracturarea hidraulică. Şi turiştii de pe litoralul românesc spun că plajele vor rămâne pustii dacă vor începe explorările
 
Organizaţiile neguvernamentale ameninţă că vor protesta pentru a păstra neexploatate două dintre cele mai îndrăgite plaje de la malul Mării Negre: Vama Veche şi Costineşti. De la acordarea avizelor, Executivul de la Bucureşti a susţinut fără încetare că gazele de şist ar putea să scape România de importurile ruseşti. Guvernul nu a explicat însă cum s-ar putea întâmpla acest lucru, în condiţiile în care exploatarea ar urma să fie făcută de o firmă privată. 

 

×
TOP articole
x close