Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca vrea sa impiedice o aderare rapida a Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Daca cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul sau de veto, a mai spus ministrul german intr-un interviu pentru Spiegel, conform Hotnews.
"Nici posibilitatea de aderare partiala cu frontierele aeriene si maritime nu mai este de actualitate", a declarat Friedrich pentru revista germana. "Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul".
Deşi Romania si Bulgaria sunt membre ale UE din 2007, ambele state sunt subiectul unui mecanism de monitorizare pe Justitie, combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate. Comisia Europeana a constatat in continuare problemele la aceste capitole.
Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a comentat, sâmbătă seară, recentele declaraţii privind aderarea României la spaţiul Schengen.
"Dincolo de superficilitatea unora dintre comentatorii de astăzi,care au spus că ar fi un nou conflict între Băsescu şi Guvern, este vorba de o chestiune mult mai profundă şi mult mai serioasă. Cum funcţionează această Uniune Europeană şi cum se poziţionează România în cadrul Uniunii Europene? Acceptăm să fim trataţi discriminatoriu şi mergem mai departe sau spunem foarte clar care este poziţia de principiu a României?(...). Nu acceptăm strângerea mâinii la spate, pentru a adera la spaţiul Schengen, gen MCV, câtă vreme am stabilit acest lucru", a spus ministrul de Externe, sâmbătă seară, la Antena 3.
Corlăţean a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.