Antena 3 CNN Politică Ediţie de Weekend. 10 capete de acuzare pentru Traian Băsescu

Ediţie de Weekend. 10 capete de acuzare pentru Traian Băsescu

3 minute de citit Publicat la 15:40 18 Ian 2014 Modificat la 15:40 18 Ian 2014
Ediţie de Weekend. 10 capete de acuzare pentru Traian Băsescu
Foto: Agerpres
Preşedintele Traian Băsescu a fost şi este implicat în mai multe scandaluri şi anchete. 
 
Jurnalista Cătălina Porumbel a prezentat în "Ediţia de Weekend" de sâmbătă, o listă cu 10 astfel de probleme în care apare numele preşedintelui.
 
1. FLOTA
 
Traian Băsescu şi alţi zeci de foşti demnitari sunt acuzaţi de prejudicierea statului roman cu 11 mii de miliarde de lei. Dosarul priveşte vânzarea a 16 nave către firme străine ce au avut loc în perioada 1991 - 2000.
 
2. DOSARUL DE SPĂLARE A BANILOR
 
Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a avut în lucru în 2004 un dosar referitor la tranzacţiile cu terenuri dintre Traian Băsescu şi Costel Căşuneanu. Traian Băsescu şi Căşuneanu Costel au cumpărat terenuri învecinate în aceeaşi zi, prin acelaşi mandatar. Traian Băsescu a cumpărat un teren în Aleea Privighetorilor şi i l-a vândut Gabrielei Blaj (cumnata lui Căşuneanu - n.r.) la un preţ de patru ori mai mare. Astfel, s-a putut justifica suma de 280.000 USD, care a constituit preţul vilei de pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti nr. 137 B, proprietate ce a fost donată fiicei: în acest mod, proprietatea nu a mai fost menţionată în declaraţia de avere.
 
3. CASA DIN  MIHĂILEANU
 
În 2003, presedintele şi soţia sa au devenit proprietari ai unui apartament de 370 de metri pătraţi şi ai unui garaj de 40 de metri pătraţi pe strada Ştefan Mihăileanu, într-o vilă interbelică din Bucureşti. În acea perioadă, Traian Băsescu era primarul Capitalei, iar imobilul respectiv intră sub incidenţa legilor privind casele naţionalizate şi pe foştii lor proprietari. Practic, primarul Băsescu a locuit cu chirie în apartamentul din Mihăileanu, repartizat de stat ca locuinţă de serviciu. În 2003, a făcut o cerere către primaria pe care o conducea, pentru a dobândi dreptul de a cumpăra apartamentul, în baza Legii 112/1995 privind dreptul chiriaşilor din casele naţionalizate. Desigur, cererea a fost aprobată. 
 
4. AFACERILE LUI MIRCEA BĂSESCU
 
Fratele lui Traian Băsescu a fost asociat într-o firmă cu şefii industriei de apărare şi cu reprezentanţii unor corporaţii americane din industria de armament şi tehnică militară. În iunie 2009, la doar o lună după ce CSAT a discutat despre înzestrarea armatei şi după ce MapN a anunţat demararea licitaţiei pentru modernizarea fregatelor. Personajul cheie în această afacere era Aurel Cazacu, fost director Romtenica, s-a asociat cu fratele Mircea Băsescu în firma Desintco. 
 
Traian Băsescu a susţinut că nu a ştiut de firma capilor afaceriştilor din apărare în care era implicat şi fratele său: „De duşmani te poţi apăra. E însă extrem de greu să te aperi de propriul tău frate", susţinea Băsescu în apărarea sa. La câteva luni după acest scandal - care a rămas fără consecinţe pentru familia Băsescu -, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a elaborat un document în care jurnaliştii erau echivalaţi teroriştilor dacă investigaţiile lor s-ar fi apropiat de şefii statului.
 
5. ALRO SLATINA
 
Traian Băsescu, alături de grupul Udrea-Cocoş-Stolojan, este acuzat că a intervenit pentru acordarea unor favoruri pentru combinatul Alro Slatina. Stenogramele care au apărut în presă au arătat că ruşii de la ALRO aveau poarta deschisă la Cotroceni, prin Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Theodor Stolojan.
 
6. ALEGERILE DIN 2009
 
Modul în care este Traian Băsescu a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte este unul controversat. De referinţă este votul românilor de la Paris pe vremea când Tudor Baconschi era ambasadorul al României în capitala Franţei. Potrivit calculelor, fiecare român a votat la fiecare 14 secunde.
 
7. TĂIEREA SALARIILOR ŞI A PENSIILOR
 
În mai 2010, preşedintele Traian Băsescu anunţă cel mai dur program de austeritate din istoria post-decembristă. Salariile sunt tăiate cu 25 la sută şi pentru că judecătorii Curţii Constituţionale nu sunt de acord cu reducerea pensiilor cu 15 la sută, guvernarea PDL le impozitează suplimentar. Acţiune ilegală, potrivit CCR.
 
8. REFERENDUMUL 2012
 
Traian Băsescu este demis de 7,4 milioane de români în urma referendumul de demitere a prşedintelui desfăşurat în vara anului 2012. Băsescu refuză să plece de la Cotroceni şi denigrează România la nivel internaţional acuzând lovituri de stat.
 
9. MOŞIA DE LA NANA
 
Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, obţine prin telefon un credit în valoare de 1 milion de euro de la CEC pentru a cumpăra o suprafaţă de 290 de hectare de teren în comuna Nana, judeţul Călăraşi. Traian Băsescu recunoaşte public că moşia a fost cumpărată pentru domnia sa dar că a apelat la fiica cea mare pentru că nicio bancă nu i-at fi acordat un credit cu o valoare atât de mare. 
 
10.CONTRACTELE CU GAZPROM
 
O anchetă jurnalistică realizată de Ionuţ Cristache, desfăşurată în mediul afacerilor din domeniul combustibililor, a dezvăluit că biroul notarial al fiicei lui Traian Băsescu, Ioana, este locul în care s-au desfăşurat multe dintre tranzacţiile încheiate de colosul rus Gazprom, prin care acesta a cumpărat benzinării în România.
 

×
x close