Parlamentul României dispune punerea sub acuzare pentru înaltă trădare a președintelui României, Klaus Iohannis, și constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, arată un document obținut în exclusivitate de DCNews.
De ce este acuzat Klaus Iohannis
"Infractiunile pentru care se face Propunerea de punere sub acuzare a Presedintelui Klaus Werner Iohannis este art. 398 C. penal cu trimitere la art. 397 alin. 2) C. penal, in toate formele de savarsire - autorat, instigare si complicitate, precum si actele pregatitoare, dupa cum urmeaza: 1) sub forma actelor pregatitoare, acele actiuni sau inactiuni care, prin semnificatia lor, preced si fac posibile actiunile prevazute la art. 397 alin. 2 C. penal, actele pregatitoare reprezentand consumarea infractiunii;
2) sub forma autoratului, prin participarea la demonstratii de strada neautorizate, de revolta impotriva institutiilor care exercita puterea de stat, in scopul schimbarii ordinii constitutionale si al ingreunarii si impiedicarii exercitarii puterii de stat, fiind pusa in pericol securitatea nationala; o a doua fapta savarsita sub forma autoratului: ingreunarea si impiedicarea exercitarii puterii de stat de catre Curtea Constitutionala, ale carei decizii sunt obligatorii si de imediata aplicare;
3) sub forma instigarii, prin mesaje agresive, standardizate si sistematice de incitare publica si chemare la revolta pentru schimbarea ordinii constitutionale si impotriva institutiilor care exercita puterea de stat, difuzate in mod deliberat in intreaga medie scrisa si vizuala, spatiu virtual, de la tribuna Administratiei Prezidentiale, a Parlamentului, a altor autoritati publice sau cu orice ocazie publica, pe durata intregului mandat, in scopul vadit de a crea un impact public exorbitant si a tulbura echilibrul social si statal; 4) sub forma complicitatii, prin ajutorul si protectia acordate grupurilor care destabilizeaza ordinea sociala si ordinea de stat, refuzand indeplinirea rolului obligatoriu de mediator, prescris restrictiv de art. 80 alin. 2 din Constitutia Romaniei", se arată în documentul obținut de DC News.
Bogdan Chirieac a explicat, în emisiunea Obiectic, că documentul obținut de DCNews, este cunoscut de liderii PSD, dar nu este făcut de vreun politician, ci este conceput și redactat la un înalt nivel juridic.
"Este făcut de avocați, poate și de foști sau actuali procurori sau magistrați - oameni cărora nu le este străin dreptul. Mai departe, decizia politică, dacă "ba" sau "da", odată procedura începută, existența unei comisii parlamentare de anchetă înseamnă că își poate desfășura activitatea luni de zile.
Să nu vă așteptați la o decizie imediată, iar decizia finală de suspendare a președintelui și de trimitere în judecată ar trebui luată de două treimi din numărul total de parlamentari", a spus Bogdan Chirieac.