Potrivit unor surse din cadrul UDMR, citate de Mediafax, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a câştigat alegerile pentru şefia UDMR din primul tur.
Conform surselor citate, Kelemen a obţinut 371 de voturi, Eckstein Kovacs Peter - 118, iar Olosz Gergely - 47.
Sursele au precizat că buletinele de vot vor fi numărate încă o dată.
Vezi discursul lui Kelemen Hunor
Kelemen Hunor este noul preşedinte al UDMR
UPDATE 19:55. Votul pentru alegerea noului preşedinte al UDMR s-a încheiat. Rezultatul va fi anunţat în scurt timp.
UPDATE 19:05. Delegaţii la Congresul UDMR au început votarea pentru alegerea noului preşedinte al Uniunii.
UPDATE 15:40. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Congresul Uniunii de la Oradea, că autonomia teritorială a rămas "o revendicare neîmplinită", care poate fi marea prioritate a următorilor ani, informează Mediafax.
Marko Bela a declarat, în Raportul de activitate susţinut, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Congres, că un astfel de obiectiv poate fi cucerit "numai în deplină unitate politică".
"Autonomia teritorială a rămas o revendicare neîmplinită, fiindcă pentru asta este nevoie, în continuare, de reforme profunde în administraţie şi de organizare a statului. Unele condiţii ale autonomiei culturale sunt cuprinse în Legea educaţiei, recent adoptată. În privinţa şcolilor noastre, în cea mai mare parte vom putea decide noi. Dar, evident, autonomia poate fi marea prioritate a următorilor ani, dacă deja există premisele acestei autonomii. Or, în opinia mea, aceste premise le-am şi creat. Menţionăm însă că asemenea obiective, ca şi până acum, pot fi cucerite numai în deplină unitate politică", a spus Marko.
Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia.
UPDATE 15:00. Opoziţia şi puterea privesc cu speranţă spre UDMR. Partidele şi-au trimis reprezentanţi la nivel înalt. În discursuri, aceştia au adresat mai voalat sau mai direct invitaţii de colaborare. Alţii au profitat de prilej pentru a-şi înţepa adversarii.
La congresul UDMR, premierul Emil Boc a spus pentru a nu ştiu-câta oară că România va ieşi din recesiune anul acesta. Sătui de aceeaşi placă, liderii opozitiei au ripostat.
Liderii USL speră ca odată cu schimbarea conduicerii UDMR, formaţiunea să se alăture lor.
La începutul acestei săptămâni liderul maghiarilor din Bihor a semnat cu Uniunea Social-Liberală un protocol de colaborare valabil până în anul 2016. Ruptura dintre UDMR şi PDL a intervenit după ce prefectul s-a opus despărţirii teatrului din Oradea într-un teatru român şi unul maghiar.
Liderii USL au vorbit la Congresul UDMR
Zi importantă pe scena politică! UDMR îşi alege astăzi un nou lider, după 18 ani cu Marko Bela. Schimbarea este urmărită cu mare interes de toată scena politică. Opoziţia speră că UDMR va renunţa la colaborarea cu PDL, pentru a putea schimba actuala putere. Un prim semnal a fost dat la Oradea. Tot acolo, are loc şi Congresul UDMR.
Timp de 18 ani, UDMR a avut un singur lider, în persoana lui Marko Bella. Acum, Marko Bella nu mai candidează. Pentru şefia UDMR se bat trei candidaţi. Favorit este Kelemen Hunor, actualul ministru al culturii.
În cursa pentru preşedinţia UDMR s-au înscris ministrul Culturii, Kelemen Hunor, deputatul Olosz Gergely şi consilierul prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter.
Candidatul cotat cu cele mai mari şanse este Kelemen Hunor.
Acesta s-a născut în data de 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa (judeţul Harghita), a absolvit, în 1993, Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, Facultatea de medicină veterinară, iar, în anul 1998, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de filosofie.
Kelemen Hunor este la al treilea mandat consecutiv de deputat de Harghita. Acesta a îndeplinit funcţia de preşedinte în Consiliului de coordonare al UDMR în perioada 1999 - 2007, iar din anul 2007 a fost ales preşedinte executiv al Uniunii.
Kelemen Hunor a participat la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, când a obţinut 3,83 la sută din voturile valabil exprimate.
Liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, s-a născut pe 30 septembrie 1976 în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. În CV-ul său, Gergely menţionează că între anii 1995 şi 2002 a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi ale Facultăţii de Drept în cadrul Universităţii de Ştiinţe din Pécs din Ungaria, precum şi Universitatea de ştiinţe din Budapesta.
Olosz Gergely a devenit deputat de Covasna la sfârşitul legislaturii 2004-2008. În alegerile din 2008 el a câştigat un mandat de deputat care se va încheia în anul 2012.
Peter Eckstein Kovacs, care este, în prezent, consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor naţionale, este licenţiat în drept, el absolvind Facultatea de drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Între 1992 şi 1996 a fost consilier local, iar în perioada 1996 - 2008 senator.