UPDATE 20.20 - Inalta Curte de Casație și Justitie a decis joi seara ca va lua vineri dimineata o decizie cu privire la senatorul PSD Dan Șova, reținut de DNA sub acuzația de trafic de influență.
Ședința de judecată va începe la ora 9:30.
UPDATE 11.33 - Senatorii au decis, joi, cu 95 de voturi ”pentru” și 30 ”împotrivă” că senatorul PSD Dan Șova poate fi reținut și arestat.
Procurorii DNA au cerut, pe 23 noiembrie, aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.
Ședința de judecată va începe la ora 9:30.
UPDATE 16.21 - Senatorul PSD Dan Șova a fost reținut, joi, de procurorii DNA, după votul favorabil dat în plen.
El a fost scos cu cătușe la mâini din sediul DNA și nu a dorit să facă niciun comentariu.
Șova a fost adus direct în Arestul Poliției Capitalei, unde va sta următoarele 24 de ore.
El a fost scos cu cătușe la mâini din sediul DNA și nu a dorit să facă niciun comentariu.
Șova a fost adus direct în Arestul Poliției Capitalei, unde va sta următoarele 24 de ore.
Fostul ministru este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Dan Şova a încercat să-şi înduplece colegii să-l salveze de arest, spunând că din cele 3000 de file din dosarul său nu există nicio probă concretă, ci doar un denunţ.
UPDATE 15.15 - Dan Șova a ajuns, joi după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Senatorii au votat favorabil astăzi cererea DNA de reținerea și arestare a lui Șova, astfel că senatorul poate fi reținut oricând.
Şova a încercat să şi înduplece colegii să l salveze de arest spunand că din cele 3000 de file din dosarul sau nu există nicio probă concretă, ci doar un denunţ.
Şova a încercat să şi înduplece colegii să l salveze de arest spunand că din cele 3000 de file din dosarul sau nu există nicio probă concretă, ci doar un denunţ.
Senatorul Dan Şova nu a făcut nicio declaraţie înainte de a intra în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
DOSARELE LUI DAN ŞOVA
1. Dosarul Turceni - Rovinari
Acuzaţii: complicitate la abuz în serviciu
Prejudiciu: 3,5 milioane de lei
2. Dosarul Govora 1
Acuzaţii: luare de mită
Prejudiciu: 1.301.410 lei
3. Dosarul CET Govora 2
Acuzaţii: complicitate la abuz în serviciu
Prejudiciu: 1.000.000 de euro
Dosarele lui Dan Şova sunt pline de detalii halucinante. În cel de-al doilea dosar deschis pe numele său, procurorii spun că senatorul plătea ratele la o vilă din şpaga pe care o primea lunar de la o casă de avocatură.
Totul a început în toamna lui 2011, atunci când Şova i-a promis unei avocate că îi poate asigura încheierea contractului de asistenţă juridică cu CET Govora. În schimbul acestui serviciu, parlamentarul ar fi pretins suma de 5.000 euro lunar. Aceşti bani ajungeau în contul unui deputat PSD de la care Şova cumpărase o vilă de 460 de metri pătraţi în centrul Capitalei, în apropierea Guvernului.
Detaliile apar în motivarea Curţii Supreme la decizia prin care a stabilit ca şeful CET Govora să fie cercetat sub control judiciar.
Potrivit rezultatului anunţat în plenul Senatului de social-democratul Ioan Chelaru, şi-au exprimat votul 127 de senatori din totalul de 165, dintre care 95 au votat "pentru" solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive, 30 au votat "împotrivă", iar două voturi au fost anulate.
Procurorii DNA au cerut, pe 23 noiembrie, aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.
Este al doilea dosar în care Dan Şova este acuzat de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării, ei respingând, în martie şi în iunie, o altă solicitare referitoare la Dosarul Turceni- Rovinari.
Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.
Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.
Adrian Ursu: Mă aşteptam să fie masiv votul în favoarea cererii procurorilor
UPDATE 10.54 - Ședința plenului Senatului în care se dezbate și votează cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova a început.
Senatul s-a reunit, joi, în şedinţă de plen pentru a decide asupra solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova, acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.
În urma apelului, la şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 115 senatori, Dan Şova fiind în sală. Cvorumul de lucru este de 84 de senatori din totalul de 165, iar aprobarea cererii se face cu votul majorităţii celor prezenţi. Votul este secret cu bile.
PSD şi PNL au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea cererii Justiţiei în cazul senatorului Dan Şova, în timp ce preşedintele Senatului şi lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a recomandat senatorilor ALDE să voteze împotriva solicitării de reţinere şi arestare preventivă a acestuia.
Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a primit, pe 24 noiembrie, raport favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a primit, pe 24 noiembrie, raport favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
”S-a prezentat un dosar de 3.000 de file care se referă la 2 infracțiuni, un abuz de servciu și trafic de influență. Din cele 3.000 de pagini, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Ele nu sunt de probe, ci un denunț și ordonanțele procurorului. În afară de denunț nu există nicio probă”, a spus, joi, Dan Șova, în plenul Senatului.
Senatorul PSD mai susține că denunțul a fost făcut pe 9 octombrie, iar el nu cunoaște persoana respectivă. În ce privește dosarul, l-ar fi primit ieri de la DNA, a mai spus Șova.
”Cineva a făcut un denunâ pe 9 octombrie, nu am știut nimic. Pe 19 noiembrie, am fost adus cu mandat la DNA, deși mă aflam sub control juduciar, deci puteam să vin în orice moment. (...) În 30 de minute am fost declarat suspect și în următoarele 30 de minute mi s-a cerut arestarea”, a spus Șova.
__________________________
Știrea inițială 08.28
Dan Şova află astăzi dacă va ajunge în spatele gratiilor. Senatorii votează cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a acestuia.
Votul a fost amânat cu o zi, fapt pentru care Alina Gorghiu i-a acuzat pe senatori că au pus la cale un plan pentru a-l scăpa pe Şova de arestare.
Social-democraţii au anunţat că vor vota pentru cererile procurorilor, la fel şi liberalii.
PNL a cerut ca senatorii să voteze pentru sau împotriva ridicării imunutăţii lui Dan Şova, imediat după şedinţa solemnă convocată de Tăriceanu cu ocazia Zilei Naţionale a României. Cum propunerea le-a fost respinsă, liberalii au început să-şi imagineze strategii.
Dan Şova este urmărit într-un al treilea dosar în care DNA îl acuză de complicitate la abuz în serviciu privind prejudicierea CET Govora.
Procurorii spun că acesta ar fi încasat ilegal onorarii de peste 1.000.000 de euro.
Dan Şova mai are un dosar la DNA, Turceni-Rovinari. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.
În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.