"Faptul că Antonescu a făcut declaraţii inacceptabile despre PDL şi despre liderii PPE nu înseamnă că spune întotdeauna aiureli. Declaraţia despre poziţionarea PNL nu e, precum alte declaraţii, un delir", scrie Preda într-un comentariu pe blogul său.
Prim-vicepreşedintele PDL arată că, în democraţie, adversarii trebuie luaţi în serios, "mai ales atunci când derapează în 90% din cazuri". "Dar dacă în 10% din cazuri spun lucruri coerente, nu văd de ce ar trebui să-i stigmatizăm. Ideea că politica democratică e o stare de război permanentă este eronată", adaugă Preda.
El scrie, într-o postare pe blog, că afirmaţiile preşedintelui PNL referitoare la apropierea de PPE au surprins multă lume, "inclusiv din partidul care se revendică de la Brătieni, chiar şi după ce l-a transferat pe Becali".
"Spusele dlui Antonescu nu trebuie dispreţuite", consideră însă Preda.
În opinia sa, afirmaţia că PNL se situează mai la dreapta decât grosul liberalilor europeni este o autopoziţionare şi nu are de ce să fie contestată. Preda explică faptul că, în PE, grupul din care face parte PNL votează mult mai frecvent cu socialiştii decât cu PPE, iar din perspectiva politicii fiscale, PNL e mult mai la dreapta decât alţi membri ALDE.
"Pe de altă parte, e adevărat că există în PNL o componentă conservatoare: un politician precum Varujan Vosganian este - din perspectiva convingerilor politice - mult mai aproape de sensibilitatea PPE decât de filosofia morală a ALDE. Şi-n această privinţă, Crin Antonescu are dreptate", adaugă liderul PDL.
El avertizează însă că toate acestea nu înseamnă că PNL va deveni într-o zi membru al PPE. "Liderul penelist nu a sugerat-o şi cred că nici PPE nu ar fi foarte interesat. Mai ales că există deja 3 partide din România în cel mai influent grup din Europa (PDL, PNŢCD, UDMR), plus alte două solicitări (Forţa Civică, Partidul Popular Maghiar). Colaborarea PNL cu PSD a generat, de altfel, rezerve semnificative faţă de penelişti, între membrii PPE", adaugă Preda.
În opinia sa, n-ar fi rău dacă o declaraţie precum cea a lui Antonescu despre PPE ar fi totuşi ocazia unor dezbateri lămuritoare.
"Sunt perfect conştient că, la noi, mai ales în campanii electorale, actorii politici sunt tentaţi să simplifice la maximum şi, de asemenea, să privească dispreţuitor tot ceea ce spun adversarii. Normal ar fi ca, în campanii, să fie pe dos: adică să avem confruntări care să clarifice opţiunile cetăţenilor, nu să le reducă la reacţii epidermice. Poate după alegeri se va găsi o minimă disponibilitate...", mai scrie Cristian Preda.
Copreşedintele ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, că afirmaţiile lui Crin Antonescu potrivit cărora PNL s-ar uita cu interes la PPE reprezintă "o derută absolută" care "este prezentă ca şi confuzie" în ce spune Crin Antonesu şi ce se întâmplă în PNL.
"Eu cred că este vorba de o derută absolută şi care este prezentă ca şi confuzie atât în ceea ce spune domnul Antonescu, cât şi în ceea ce se întâmplă astăzi în PNL. Şi iau act de acest lucru cu tristeţe", a spus Mihai Răzvan Ungureanu într-o conferinţă de presă, întrebat despre afirmaţiile lui Crin Antonescu făcute în interviul publicat de El Mundo.
În opinia lui Ungureanu, ceea ce spune Crin Antonescu în interviu reprezintă "deruta liderului PNL din punct de vedere doctrinar".
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, într-un interviu publicat joi în "El Mundo", că PNL se uită cu interes la PPE, cu al cărui program politic se aseamănă în multe aspecte, deşi se simte bine în grupul liberal, arătând că există în PNL o componentă conservatoare care îl situează aproape de PPE.
"Ne simţim foarte bine în grupul liberal, am avut întotdeauna parte de sprijinul colegilor noştri, dar pe de altă parte ne uităm cu interes la PPE, pentru că în ceea ce priveşte programul politic, acesta are multe similitudini cu al nostru. Partidul Naţional Liberal din România se află mai la dreapta faţă de liberalii europeni în general. Există o importantă componentă conservatoare care ne situează aproape de PPE", a afirmat Crin Antonescu.
El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la faptul că, deşi PNL aparţine grupului liberal din Parlamentul European, se vehiculează ideea că ar dori să se unească cu PPE, întrebarea fiind pusă în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.
Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, vineri, la RFI, că este "surprinsă" de afirmaţiile liderului partidului, Crin Antonescu, privind o apropiere a PNL de PPE, ea precizând că se simte "foarte apropiată" de grupul liberal din PE.
PNL face pe parte din ELDR (European Liberal and Democrats), familia politică a liberalilor europeni.