Antena 3 CNN Politică Consultări la Cotroceni. Surse: Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier. Băsescu va susţine o declaraţie la ora 20

Consultări la Cotroceni. Surse: Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier. Băsescu va susţine o declaraţie la ora 20

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 15:50 06 Feb 2012 Modificat la 15:50 06 Feb 2012
Consultări la Cotroceni. Surse: Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier. Băsescu va susţine o declaraţie la ora 20
Foto: INTACT Images
UPDATE 19.00 - Preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie în această seară, la ora 20.00, la Palatul Cotroceni, fiind aşteptat să anunţe premierul desemnat. Potrivit unor surse, noul premier este Mihai Răzvan Ungureanu, actualul director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

UPDATE 18.50 -
Liderii PDL au ieşit de la întâlnirea cu Traian Băsescu. Teodor Baconschi a declarat că este foarte important ca noul Guvern să se instaleze cât mai repede pentru a trimite un semnal economic potrivit.

Întrebat cum va arăta noul guvern, Baconschi a declarat că orice urmă de dubiu va fi risipită în această seară când Traian Băsescu va face declaraţii.

Vasile Blaga, Teodor Baconschi şi Sever Voinescu au fost liderii PDL care au purtat discuţii cu şeful statului, luni seară, la Palatul Cotroceni. Întrebaţi de ce preşedintele PDL, Emil Boc, nu a fost prezent la negocieri, cei trei nu au oferit un răspuns.

 


UPDATE 18.05
- Liderii de grup de la toate partidele politice au primit un mesaj de Mircea Toader, liderul grupului de deputaţi al PDL, să se pregătească pentru audierea viitorilor miniştri în comisii mâine. Votul de învestitură ar urma să aibă loc joi. Preşedintele Băsescu discută la această oră cu liderii PDL, la Palatul Cotroceni.

PDL va propune la Cotroceni un guvern politic cu premier independent.

Băsescu ar fi discutat cu UDMR ca alegerile parlamentare să aibă loc în primăvara anului 2013, potrivit unor surse apropiate negocierilor politice de la Palatul Cotroceni.

PDL a convocat pentru mâine Colegiul Director al partidului.

UPDATE 17.45
- Liderii USL au ieşit de la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. Crin Antonescu a declarat imediat după încheierea discuţiilor cu şeful statului că Traian Băsescu nu este dispus să îşi dea demisia tocmai acum când a demisionat şi Emil Boc.

„În cazul în care Traian Băsescu nu demisionează, soluţia pentru ieşirea din criza politică este organizarea de alegeri anticipate“, a declarat Crin Antonescu, precizând că demisia lui Băsescu ar însemna cea mai bună rezolvare a crizei politice cu care se confruntă România în momentul de faţă.

În plus, liderul PNL a declarat că şeful statului nu este de acord cu alegerile anticipate motivând că nu este timp pentru un asemenea demers, care ar însemna instabilitate.

Liderii USL au cerut demisia lui Traian Băsescu şi au declarat că nu vor vota nici un guvern.

Întâlnirea dintre liderii USL şi preşedintele Traian Băsescu a fost una foarte scurtă. A durat 17 minute.

UPDATE 17.20 -
Reprezentanţii minorităţilor naţionale au susţinut, luni, la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, ideea unui premier politic. De asemenea, având în vedere situaţia economică şi socială a României, minorităţile nu au fost de acord cu alegeri anticipate, a declarat deputatul Mircea Grosaru.

UPDATE 17.00 -
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea susţine actuala coaliţie de guvernare, el refuzând să precizeze care a fost posibilul nume al viitorului premier discutat cu Traian Băsescu.

Diaconescu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor despre eventualul nume al viitorului premier care ar fi fost comunicat UNPR de către Traian Băsescu.


Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor parlamentare au început, luni, la Palatul Cotroceni, primii sosiţi fiind reprezentanţii minorităţilor, în frunte cu Varujan Pambuccian.

Preşedintele Traian Băsescu ar putea face declaraţii la finalul discuţiilor cu reprezentanţii partidelor politice şi grupurilor parlamentare.

Presa nu are acces nici pentru imagini la începutul discuţiilor. Jurnaliştii pot ajunge doar la intrarea din curtea interioară a Palatului, astfel încât nu se pot intersecta cu politicienii sosiţi la consultări.

Aceasta este pentru a doua oară, consecutiv, când presa nu are deloc acces la consultările de la Cotroceni. Nici la consultările din 14 decembrie 2011 de la Cotroceni, pe tema concluziilor Consiliului European din 8-9 decembrie, ziariştii nu au fost primiţi nici pentru imagini la începutul discuţiilor. La finalul discuţiilor însă, liderii partidelor au ieşit în curtea interioară a palatului, unde se aflau jurnaliştii, pentru a face declaraţii.

Întâlnirile dintre şefului statului şi delegaţiile partidelor au loc în Salonul Ambasadorilor.

Conform programului anunţat de Preşedinţie, după minorităţi ar fi urmat la consultări PC, care a ales însă să meargă împreună cu PNL şi PSD la ora 17.00, când erau invitaţi liberalii, urmaţi de social-democraţi.

Prin urmare, minorităţile vor fi succedate la discuţii de cei din UNPR şi UDMR, iar ultimii care vor discuta cu preşedintele sunt cei de la PDL.

Preşedintele Băsescu invită separat partidele politice la consultări, începând de la ora 15.

Programul consultărilor este următorul: între 15.00 şi 15.30 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; între 15.30 şi 16.00 - Partidul Conservator; între 16.00 şi 16.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României; între 16.30 şi 17.00 - Uniunea Democrată Maghiară din România; între 17.00 şi 17.30 - Partidul Naţional Liberal; între 17.30 şi 18.00 - Partidul Social Democrat; între 18.00 şi 18.30 - Partidul Democrat Liberal.

USL a anunţat că va propune la consultările de la Cotroceni organizarea de alegeri anticipate în următoarele 60 de zile.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului. "Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării", a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru al României şi a semnat şi decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar.














×
Etichete: Emil Boc demisie mandat
x close