Antena 3 CNN Politică Consilierul din Alba care a propus sterilizarea femeilor rome, amendat cu 8.000 de lei pentru discriminare, de CNCD

Consilierul din Alba care a propus sterilizarea femeilor rome, amendat cu 8.000 de lei pentru discriminare, de CNCD

Consilierul din Alba care a propus sterilizarea femeilor rome, amendat cu 8.000 de lei pentru discriminare, de CNCD
de M.Z.    |    25 Oct 2013   •   09:52
Propunerea unui consilier local din Alba Iulia, de a steriliza femeile de etnie romă, i-a adus o amendă de 8.000 de lei. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a considera deplasată propunerea lui Rareş Buglea, deşi nu a fost făcută într-un cadru oficial, ci printr-o postare pe Facebook.
 
În replică, liberalul spune că va contesta sancţiunea în instanţă.
 
Consilierul s-a declarat "surprins" de decizia CNDC, afirmând că în urmă cu câteva luni Consiliul a decis să îşi decline competenţa către Parchetul Tribunalului Alba, care a hotărât neînceperea urmăriri penale.
 
"Parchetul mi-a dat un NUP, astfel încât nu înţeleg această revenire. Voi ataca în instanţă amenda şi amintesc tuturor că acea declaraţie am făcut-o în calitate de persoană fizică, eu, Rareş Buglea, nu consilierul local PNL Rareş Buglea. Nu am vorbit în calitate de consilier local PNL", a spus Buglea.
 
La începutul lunii februarie, Rareş Buglea a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor rome.
 
"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă (...) :) ) Ei, bine, dragii mei, acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii, şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţinea numeroase greşeli gramaticale.
 
Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".
 
La sfârşitul lunii februarie, 12 dintre consilierii locali din Alba-Iulia i-au cerut, printr-un memoriu, lui Rareş Buglea să îşi dea demisia de onoare din CL, ca un act de "probitate morală" pentru afirmaţiile făcute privind sterilizarea femeilor de etnie romă.
 
El a precizat că şi-a cerut scuze public pe Facebook pentru afirmaţiile făcute privind sterilizarea femeilor de etnie romă şi şi-a exprimat convingerea că toţi colegii săi au înţeles ce a vrut să spună.
 
Ulterior, Rareş Buglea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al TNL Alba şi a anunţat că se delimitează de PNL până la lămurirea scandalului în care este implicat.

×
Subiecte în articol: discriminare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un actor care participa la FITS a fost găsit inconştient, în centrul Sibiului
x close