După lungi dezbateri între membrii coaliţiei Emil Boc, fostul premier şi Mihai Răzvan Ungureanu, premierul desemnat, au ieşit şi au făcut publică lista cu noii miniştri care vor ocupa scaunele în noul Guvern.
- Marko Bela (UDMR) - vicepremier
- Cătălin Predoiu (independent) - ministrul Justiţiei
- Leonard Orban (independent) - ministrul Afacerilor Europene
- Lucian Bode (PDL) - ministrul Economiei
- Gabriel Berca (PDL) - ministrul Administraţiei şi Internelor
- Cristian Petrescu (PDL) - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului
- Alexandru Nazare (PDL) - ministrul Transporturilor
- Stelian Fuia (PDL) - ministrul Agriculturii
- Cătălin Baba (PDL) - ministrul Educaţiei
- Răzvan Mustea (PDL) - ministrul Comunicaţiilor
- Claudia Boghicevici (PDL) - ministrul Muncii
- Bogdan Drăgoi (PDL) - ministrul Finanţelor
- Kelemen Hunor (UDMR) - ministrul Culturii
- Laszlo Borbely (UDMR) - ministrul Mediului
- Ritli Ladislau (UDMR) - ministrul Sănătăţii
- Cristian Diaconescu (UNPR) - ministrul Afacerilor Externe
- Gabriel Oprea (UNPR) - ministrul Apărării
CITEŞTE ŞI: Acesta este GUVERNUL UNGUREANU. Premierul a prezentat miniştrii. "Nu voi fi un prim-ministru care vine ca să plece"Ministru al EconomieiDeputatul PDL
Lucian Nicolae Bode, lider al PDL Sălaj, în vârstă de 38 de ani, ar putea fi propus pentru postul de ministru al Economiei, după ce Andreea Paul Vass a refuzat nominalizarea.
Lucian Bode este născut în 1974, la Valcău de Jos, judeţul Sălaj. Este căsătorit şi are un copil. În 1998 a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat în "Managementul Securităţii în Societatea Contemporană", la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca .
În perioada 2001-2008 a fost inginer Electrica S.A., Sucursala de distribuţie a energiei electrice Zalău. El este preşedinte al PDL Sălaj. De altfel, din acest judeţ provine şi Andreea Paul Vass, care este preşedinte al organizaţiei judeţene de femei a PDL.
Ministru al MAIGabriel Berca, în vârstă de 43 de ani, este inginer, licenţiat în 1994 al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Înainte de a intra în administraţia de stat a lucrat ca inginer proiectant (1995-2000 la SC Robinete SA), director de marketing al publicaţiei Monitorul de Bacău (2000), director de vânzări la firma SC Prod Cressus SA (2001-2004), iar în 2004 a fost consilier al directorului general al SC CET SA din Bacău.
În 2005, după ce a devenit prefect de Bacău, a absolvit cursuri de formare specializată la Institutul Naţional de Administraţie (INA) din Bucureşti şi la Şcoala Naţională de Administraţie ENA din Paris, Franţa. A urmat în 2006-2007 cursurile unui master în domeniul Management şi Legislaţie, la Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
Potrivit biografiei de pe site-ul Senatului, în prezent mai deţine calitatea de membru în Comisia de Recrutare a Înalţilor Funcţionari Publici, dar şi vicepreşedinte al Filialei din Bacău a Crucii Roşii.
Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Berca deţine împreună cu soţia sa, din 2007, un imobil de 102 mp în Bacău, însă nu are alte bunuri imobile sau mobile de valoare ori active financiare. Are din 2006 un autoturism Skoda dobândit prin leasing, iar în 2010 a deschis un nou leasing, până în 2015, pentru un autoturism VW Passat, în valoare de 46.000 de euro. În 2010 a vândut un autoturism Volvo pentru 10.000 de euro firmei Cybernet SRL. Soţia sa a lucrat ca inginer pentru SC CET SA Bacău, de unde a fost disponibilizată în 2010, fiind angajată şi la Transelectrica SA.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi TurismuluiPropus de PDL pentru şefia MDRT, deputatul de Bucureşti
Cristian Petrescu, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, are contracte cu acest minister în valoare de peste un milion de euro, iar soţia sa are contracte cu CNADNR în sumă de 549.000 euro şi 4.612.800 de lei.
Deocamdată, potrivit declaraţiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Cristian Petrescu este preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Turism din România, care are semnate cu MDRT, din 2011, trei contracte cu finanţare europeană prin POR, pentru promovarea Drumului vechilor cetăţi dobrogene, în valoare de 958.130 lei (223.000 euro), pentru promovarea traseului turistic din Maramureş şi Bucovina, în valoare de 989.222 de lei (230.000 euro) şi pentru promovarea traseelor turistice şi de agrement din Transilvania, contract în valoare de 989.222 de lei (230.000 euro).
Ministrul Transporturilor
Alexandru Nazare a fost
din 2005 până în 2007 consilier personal al Ancăi Boagiu, în perioada în care aceasta a condus Ministerul Integrării Europene. Din septembrie 2007 până în februarie 2008 a lucrat la Parlamentul European, pe postul de consilier pe lângă delegaţia Partidului Democrat Liberal. Din decembrie 2008 până în iulie 2009 a fost europarlamentar al PDL, cel mai tânăr membru al delegaţiei democrat-liberale. Din august 2009 a fost consilier la cabinetul de europarlamentar al lui Theodor Stolojan, iar din octombrie 2009 până în aprilie 2010 a lucrat ca subsecretar de stat la fostul Departament al Afacerilor Europene (DAE).
În aprilie 2010 se mută în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, unde a coordonat Autoritatea de Certificare şi Plată a fondurilor europene. Din noiembrie 2010, după venirea Ancăi Boagiu ca ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, este transferat în acest minister ca secretar de stat.
Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Nazare nu deţine bunuri imobile, autoturisme, bijuterii sau obiecte de artă valoroase ori bunuri mobile. Are în schimb un cont ING deschis în 2007 cu 7.062 de euro şi un depozit din 2010 de 35.400 euro. El apare pe lista sponsorilor PDL la campaniile electorale din 2009, cu o donaţie de 36.950 lei.
Ministrul Agriculturii Stelian Fuia s-a născut în 1968, în localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi.
A urmat Liceul Agricol Fundulea după care, în 1993, a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
În perioada 1993-1999 a urmat studiile de doctorat în cadrul aceleiaşi Universităţi cu specializarea Management şi Marketing în Agricultură.
Între anii 1998-1999 urmează diverse cursuri la universităţi americane: Harvard University (USA) - Strategic Marketing Management; Purdue University (USA) - Curs de specializare Management în Afaceri; Kellog University (USA) - Strategii de negocieri pentru manageri. În anul 2005 a obţinut Executive Master în Business Administration Universităţi Preston, (USA) - Executive Master în Business Administration. De asemenea a mai urmat diferite cursuri interne ale companiei Monsanto (USA): vânzări, marketing, managementul proiectelor precum şi în afaceri cu seminţe şi biotehnologi.
Primul job l-a avut între anii 1993-1995 ca Specialist marketing la compania AgrEvo GmbH, biroul România. Au urmat apoi: Manager Vânzări - Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală şi CIS (fostul URSS) - Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial - Monsanto Romania Ltd. (1999-2002); Director Executiv Procera Agrochemicals Romania (2002-2005); Director General SCDPMA Fundulea (2005-2007).
Din 2007 devine Deputat al PD-L în Parlamentul Romaniei.
Ministrul EducaţieiCătălin Baba este unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Emil Boc şi face parte din grupul de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucureşti după numirea acestuia în fruntea Guvernului.
Cătălin Baba, născut în 1967, a absolvit prima facultate, cea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în anul 1995, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), încheiate doi ani mai târziu.
Baba a fost ales în 2001 prodecan, iar în 2004 decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, instituţie unde Emil Boc deţinea funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc.
Cătălin Baba a colaborat cu Emil Boc imediat după ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, în iunie 2004, an în care s-a ocupat de stabilirea “diagnozei organizaţionale” a Primăriei Cluj-Napoca, iar ulterior de elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu a municipiului în perioada 2006-2007.
El a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008.
Ministrul ComunicaţiilorMustea-Şerban s-a născut în 8 septembrie 1978 la Focşani, iar în 2001 a absolvit Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar - Bancare Interne şi Internaţionale la Universitatea Romano - Americană.
În perioada 2000 – 2001, el a avut o bursă de studii la Universitatea James Madison, Virginia (SUA), cu specializarea International Business, între 2002 şi 2007 a făcut studii de doctorat la Academia de Studii Economice Bucureşti , iar în 2007 a obţinut titlul de doctor în economie, cu specializarea Management. La James Madison a studiat o vreme şi fiica cea mică a şefului statului, Elena Băsescu.
Printre studiile postuniversitare, el a absolvit cursuri de Management şi relaţii economice internaţionale şi Managementul Administraţiei publice Locale, la ASE Bucureşti, "Introducere în Securitatea Naţională" - Colegiul Naţional de Apărare, "Financial Markets and Instruments" şi "Private Banking" la Checz Financial Academy din Praga.
Din 2006, Mustea este lector universitar în "Managementul Afacerilor", "International Business" şi "Negotiation behavior" la Universitatea Româno- Americană din Bucureşti.
În perioada 1998-2006, deputatul de Vrancea a lucrat la S.C. Vesti-Ro S.A. din Focşani, după care până în 2008 a fost consultant superior management strategic la S.C. MSR Consulting S.R.L, iar în perioada 2007 – 2008 a fost coordonator al programului DeSales MBA România - Universitatea DeSales Pennsylvania, SUA.
El este membru PDL din 2007, iar în iunie 2011 a fost ales preşedinte al OTPDL.
Pe blogul personal, el se recomandă "cu mândrie" ca fiind soţ şi tată.
Ministru al Muncii
Claudia Boghicevici, vehiculată pentru conducerea Ministerului Muncii, şi-a început cariera ca învăţătoare dar ocupă, începând din 2008, funcţia de deputat PDL, fiind susţinută de Gheorghe Seculici şi Gheorghe Falcă.
În prezent ea este deputat, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor. După ce a terminat, la 20 de ani, şcoala normală "Dimitrie Tichindeal" din Arad, Boghicevici a urmat cursurile facultăţii de Finanţe-Bănci ale Universităţii "A.Vlaicu" din Arad. A făcut apoi, în doi ani, între 2002-2004 - trei mastere la Universitatea de Vest "V.Goldiş", la Arad. Claudia Boghicevici şi-a continuat studiile. Astfel, în perioada 2004-2008 a fost doctorand la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a studiat între 2006 şi 2009 la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice si Administrative – Cunoştinţe despre administraţie publică şi ştiinţe politice, iar din 2007 studiază, tot la Arad, Relaţii internaţionale şi studii europene. Din 2009, studiază şi la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucureşti, unde urmează cursuri de master cu tema "Relaţii internaţionale şi diplomaţie". În anul 2010 a făcut Colegiul Naţional de Apărare.
Este vicepreşedinte la OF-PDL, vicepreşedinte în cadrul Comisiei Naţionale a PDL de Muncă şi Protecţie Socială şi vicepreşedinte OMF Arad-Departamentul Relaţia cu sindicatele, organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de cetăţeni (SRSPONGC).
Ministrul Finanţelor Potrivit CV-ului său, Bogdan Drăgoi a lucrat în 2002-2004 ca analist de afaceri la Inquam Ltd UK, unde s-a ocupat de preluarea Dolphin Telecom UK, de negocieri cu Bear Stearns şi Lehman Brothers pentru crearea unui fond de investiţii în telecom, în valoare de un miliard de euro, precum şi de strângerea a 100 de milioane de euro de pe pieţele financiare română şi americană pentru finanţarea extinderii reţelei Telemobil SA ZAPP. În perioada 2004-2006 a fost acţionar şi vicepreşedinte la Focus Sat, prima televiziune digitală din România, pe care a înfiinţat-o împreună cu un grup de prieteni tineri, el ocupându-se şi de vânzarea firmei către UPC România. În 2006 a intrat în administraţia publică, fiind timp de şase luni consilier la Ministerul Integrării Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 până în noiembrie 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, cu atribuţii principale în coordonarea Departamentului de Trezorerie şi Datorie Publică, responsabil cu strategia datoriei publice şi emiterea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe pieţele de capital.
A fost scos din Ministerul Finanţelor Publice după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a îndepărtat PD de la guvernare, însă a fost angajat de Adriean Videanu ca director general economic la Primăria Capitalei.
Din ianuarie 2009 a revenit ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unde a coordonat din nou Trezoreria şi emiterea de obligaţiuni, însă a fost numit şi în consiliile de administraţie ale CEC, Băncii Europene de Investiţii, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi ca preşedinte al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank. Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, veniturile aferente funcţiei din Ministerul Finanţelor şi de membru în CA-urile menţionate au fost donate Fondului Solidaritatea, creat de Guvern în 2010.
Deţine în proprietate sau coproprietate trei terenuri intravilane din Bucureşti, achiziţionate în 2005, un autoturism Jaguar fabricat în 2006, ceasuri de valoare estimate la 15.000 de euro, două conturi la OTP Bank de 154.000 euro şi 398.000 lei, două conturi la CEC de 57.000 lei şi 205.000 lei, acţiuni estimate la 60.000-80.000 euro la SC Toledo Real Estate SRL.