Senatul validează noua conducere a Agenţiei Naţionale de Integritate, după ce mandatul vechii conduceri a expirat în luna octombrie. Pe lista candidaţilor se află figuri controversate. Una dintre ele este fosta consilieră a lui Emil Boc numită consul la Barcelona fără a întruni condiţiile necesare.
Pe aceeaşi listă este şi Silvian Ciupercă, lider judeţean al PSD, anchetat de DNA pentru trafic de influenţă.
Democrat Liberalii au propus-o din nou pentru un mandat de 4 ani la conducerea Agenţiei de Integritate pe Cynthia Curt, fosta consilieră a lui Emil Boc în perioada în care acesta a fost prim-ministru. Emil Boc a adus-o pe Cynthia Curt în Guvern după ce a făcut parte din echipa sa de la Primăria Cluj-Napoca. În plus, la finalul mandatului de premier a numit-o consul la Barcelona, deşi nu îndeplinea condiţiile cerute de Ministerul Afacerilor Externe. Ea a fost rechemată de la post de către Victor Ponta, în 2012, dar a păstrat funcţia din Consiliul de Integritate.
Un alt personaj controversat propus pentru o funcţie în Consiliul de integritate este Bogdan Găurean, nominalizat de PNL. Fost director general adjunct la Registrul Comerţului, Bogdan Găurean a devenit cunoscut mai ales în postura de consilier al fostului ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, cu sprijinul căruia a şi fost numit pentru o scurtă perioadă secretar de stat în Guvernul Ponta II. De profesie jurist, Găurean a fost unul dintre membrii controversatei comisii de privatizare a CFR Marfă.
Între cei 14 membri ai viitorului Consiliu este nominalizat, de către PSD, şi preşedintele preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă. Acesta este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă.
Din partea PSD, nominalizarea directă este cea a istoricului Constantin Buchet, fost membru al Colegiului CNSAS. Alţi doi importanţi membri ai conducerii PSD ar urma să ajungă titulari în CNI la propunerea asociaţiei primarilor de municipii şi a celei a preşedinţilor de CJ. Este vorba despre vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă şi de preşedintele PSD Dîmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Consiliul de integritate are mandat de 4 ani şi potrivit legii, îl poate revoca din funcţie pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.