Antena 3 CNN Politică Cel mai bogat baron local. Are o avere de 4,3 milioane de euro, bani strânşi din afaceri necurate. A intrat în vizorul DNA şi ANAF

Cel mai bogat baron local. Are o avere de 4,3 milioane de euro, bani strânşi din afaceri necurate. A intrat în vizorul DNA şi ANAF

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:01 05 Mar 2013 Modificat la 06:01 05 Mar 2013
Cel mai bogat baron local. Are o avere de 4,3 milioane de euro, bani strânşi din afaceri necurate. A intrat în vizorul DNA şi ANAF
 Cel mai bogat baron local din România este Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  Averea bugetarului depăşeşte suma de 4.3 milioane de euro, conform declaraţiei de avere, bani obţinuţi din afacerile pe care politicianul le-a avut în ultimii 20 de ani.

Procurorii spun însă că a fost însă implicat în mai multe afaceri necurate. DNA cercetează o parte dintre ele, iar ANAF s-a constituit parte civilă pentru evaziune fiscală.

În dosarul afacerii licenţelor radio, experţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză preşedintele Consiliului Judeţean Braşov este acuzat că a omis plata către stat a 6 milioane de lei. Postul de radio la care Căncescu era unic asociat a cumpărat, în ianuarie 2007, 24 de licenţe audiovizuale, cu numai 100 euro/licenţă.

După două luni, Aristotel a vândut firma, cu tot cu licenţe, pentru 5,9 milioane de euro. El a plătit astfel doar impozit pe venit, de 950 mii euro, iar restul de 5 milioane i-au intrat în buzunar.

DNA îl cercetează pentru că ar fi mascat vânzarea licenţelor pentru a nu plăti impozitele datorate statului. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală l-a dat deja în judecată şi a cerut banii în instanţă.

O altă afacere în care Aristotel Căncescu este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu şi delapidare este cea a Bazei Olimpia. Între 2005 şi 2010, Căncescu a investit în complexul sportiv aproape 5 milioane de euro din banii Consiliului Judeţean Braşov.

Afacerile dubioase ale lui Căncescu nu se opresc aici. Baronul local a dat şi 1,5 milioane de lei, tot din banii Consiliului Judeţean Braşov, pentru refacera a 80 de metri de drum.

Şi declaraţiile de avere ale lui Căncescu au nereguli. Cea din 2007 consemnează un depozit bancar de 4 milioane de euro. În aprilie 2008, el menţionează acelaşi depozit, dar a uitat să treacă şi dobânda.

Abia în 2009, Căncescu "creşte" depozitul la 4,3 milioane de euro, sumă care rămâne neschimbată în 2010 şi 2011. La o dobândă medie de 4%, Căncescu ar fi trebuit să primească aproape 700.000 de euro.

×
x close