Obiectivul principal pentru România la summitul Consiliului European este să obţină pentru cei şapte ani, măcar pe hârtie, un profit mai mare de 26,5 miliarde de euro faţă de cât dă Uniunii Europene prin contribuţii. Momentan, din cauza absorbţiei extrem de reduse, la care se adaugă corecţiile aplicate de Comisie ca sancţiuni, iese în pierdere, scrie
Gandul.
Teoretic, alocările pentru 2007-2013 au ajuns la 35,5 miliarde de euro, în timp ce contribuţia este de aproape 9 miliarde pe an. Rata de absorbţie extrem de redusă, sub 10%, face ca în realitate, România să dea UE mai mult decât primeşte. Sumele alocate fiecărei ţări se vor stabili însă abia după tranşarea bugetului la nivelul întregii Uniuni.
Alte două puncte considerate prioritare la Bucureşti sunt Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Pentru Coeziune, convenabilă ar fi menţinerea aşa-numitului capping, procentul de alocare a fondurilor. În privinţa Politicii Agricole Comune, ţinta ar fi alocările mai mari pentru dezvoltare rurală.
Premierul Victor Ponta a anunţat că la reuniunea Consiliului European din această lună va participa preşedintele Traian Băsescu. Şeful Executivului spune că în discuţia cu preşedintele a fost invocată posibilitatea ca la Bruxelles să meargă atât şeful statului, cât şi prim-ministrul, dar că nu a agreat această variantă, pentru a nu apărea confuzii.