Antena 3 CNN Politică Când nu fac politica, fac bani. Ce AFACERI au candidaţii la prezidenţiale

Când nu fac politica, fac bani. Ce AFACERI au candidaţii la prezidenţiale

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 12:37 07 Oct 2014 Modificat la 12:37 07 Oct 2014
poza.jpg
Când nu fac politica, fac bani. Jumătate dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale au propriile afaceri sau sunt acţionari în diverse companii. 
 
Elena Udrea, spre exemplu, are patru firme, toate înfiinţate anul trecut. Kelemen Hunor şi Călin Popescu-Tăriceanu au scos profit, în timp ce Meleşcanu şi Dan Diaconescu sunt pe minus. 
 
Iată ce fel de afaceri fac prezidenţiabilii:
 
Cel mai priceput candidat la afaceri este de departe Elena Udrea. Anul trecut ea a înfiinţat patru firme. Printre acestea, Agro Green Nana, firma prin care a arendat o parte din terenul de la Călăraşi al lui Traian Băsescu. Compania are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor, legumelor şi plantelor oleaginoase. După primul an de funcţionare, Udrea a declarat o pierdere de peste 100.000 de lei. Dar ca orice arendaş adevărat, ea a aplicat pentru subvenţii de la stat care se ridică la 50.000 de euro. 
 
Tot anul trecut, Udrea a înfiinţat împreună cu Lia Stanca, fosta soţie a generalului Stanca, societatea Băi Boghiş. Firma cu sediul central la Zalău are ca obiect de activitate turismul. Cifra de afaceri pe 2013 a fost de 193.000 de lei, iar profitul de aproximativ 2.000 de lei. 
 
Udrea mai este acţionar în alte două firme, una cu activităţi de depozitare şi alta de transport de marfă pe calea ferată.  
 
Un candidat cu experienţă în afaceri, Călin Popescu-Tăriceanu, deţine 85% dintr-o firmă de comerţ cu maşini. Cifra de afaceri a depăşit, în 2013, 20 milioane de lei şi a înregistrat o pierdere de aproape 770.000 de lei. Cifra de afaceri a fost în scădere faţă de 2012, când a depăşit 32 milioane de lei. Tăriceanu deţine părţi sociale sub 0,5% în alte două companii. 
 
Nici Corneliu Vadim Tudor nu se poate plânge că-i merge rău. El este acţionar la două edituri, una dintre ele având anul trecut un profit de peste 100.000 de lei. 
 
Tot pe profit au mers şi afacerile lui Kelemen Hunor, candidatul UDMR la prezidenţiale. Firma sa de IT a avut un plus de peste 375.000 de lei în 2013.
 
Un alt aspirant la fotoliul de preşedinte, Dan Diaconescu este acţionar în şase firme. Afacerile nu i-au mers însă prea bine în ultimul an. Societatea care deţinea licenţa postului său de televiziune a înregistrat pierderi de peste 5 milioane de lei la o cifră de afaceri de puţin peste 100.000 de lei. 
 
Nici Teodor Meleşcanu nu se poate lăuda cu succesul în afaceri. Compania sa a înregistrat o pierdere de câteva sute de mii de lei. 

×
x close