Antena 3 CNN Politică Bugetul Ministerului Dezvoltării regionale, adoptat după patru ore de dezbateri. Amendamentele opoziţiei au fost respinse

Bugetul Ministerului Dezvoltării regionale, adoptat după patru ore de dezbateri. Amendamentele opoziţiei au fost respinse

Bugetul Ministerului Dezvoltării regionale, adoptat după patru ore de dezbateri. Amendamentele opoziţiei au fost respinse
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    06 Feb 2013   •   21:23
Update 21.17 - Deputaţii şi senatorii au adoptat bugetul Ministerului Dezvoltării regionale, după aproximativ patru ore de dezbateri în care au fost respinse sutele de amendamente ale opoziţiei la acest capitol din bugetul de stat pe anul 2013, scrie Mediafax.

Reprezentanţii PPDD, PDL şi ai UDMR şi-au susţinut amendamentele depuse, care nu fuseseră admise nici de comisiile de buget finanţe ale Parlamentului.

 La bugetul MDRAP, parlamentarii au adoptat un amendament propus plenului de către Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi deputatul PSD Viorel Ştefan. Astfel, senatorii şi deputaţii au votat suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu 7 milioane de lei, pentru finalizarea unor lucrări de pietruire, reabilitare, modernizare şi asfaltare a drumurilor de interes local. Aceşti bani vor proveni din diminuarea cu această sumă a bugetului Ministerului Finanţelor Publice.

Dezbaterea în plen continuă cu analizarea bugetului Ministerului Mediului.

Update 15.45 - Parlamentarii PPDD au părăsit, miercuri după-amiază, şedinţa plenului reunit în care se dezbate bugetul de stat, acuzând absenţa senatorilor şi deputaţilor puterii de la lucrări.

După părăsirea sălii plenului reunit, liderul deputaţilor PPDD, Radu Popa, a declarat pe hol că a cerut efectuarea apelului nominal şi că reprezentanţii PPDD vor reveni la lucrări după ce se va constata câţi parlamentari sunt prezenţi la dezbaterea bugetului.

"Am cerut un apel nominal pentru a constata ce am constatat de azi dimineaţă: că parlamentarii puterii nu sunt în sală. Aroganţa preşedintelui Camerei Deputaţilor nu e suficientă pentru a asigura prezenţa parlamentarilor în sală. Noi vrem să vedem dacă parlamentarii vin să susţină propriul buget. După ce vom constata câţi parlamentari sunt prezenţi şi câţi absenţi, ne vom întoarce la lucrări", a spus Radu Popa, potrivit Mediafax.

La rândul său, liderul senatorilor PPDD, Tudor Barbu, a declarat că Valeriu Zgonea face exact ceea ce a făcut Roberta Anastase în legislatura trecută. "Astăzi, niciodată nu au fost în sală acei parlamentari de la USL care să fie număraţi în mod real de Zgonea, niciodată preşedintele Camerei nu a numărat corect. Iar acum dovada este că înăuntru nu e stabilit numărul de parlamentari care să asigure cvorumul. Care-i diferenţa între Zgonea şi Roberta Anastase", a spus Tudor Barbu.

Update 13.45 - Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a respins solicitarea de verificare a cvorumului la dezbaterea bugetului, precum şi noua solicitare a PDL de întrerupere a şedinţei până când amendamentele respinse vor fi reintroduse. Zgonea a spus că PDL nu face decât să obstrucţioneze dezbaterea bugetului şi nu face o opoziţie corectă.

"Nu faceţi decât să obstrucţionaţi, vă mai plimbaţi publin, mai reveniţi. Nu faceţi o opoziţie corectă. Am spus: veniţi cu amendamentele avizate de comisii, arătaţi că nu a fost introdus în raport şi noi ne cerem scuze şi îl introducem", i-a spus Zgonea lui Preda.

Update 12.50 - Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a declarat, miercuri, că PDL va sesiza Comisia juridică în legătură cu faptul că Dan Radu Ruşanu a dat dispoziţie ca amendamentele la buget nesusţinute în comisie să nu fie dezbătute de plen, considerând că e o gravă încălcare a Statutului parlamentarilor.

"Ceea ce am hotărât sunt următoarele: aşa cum am spus şi înainte, vom reveni în sală când se va remedia situaţia incredibilă pe care am constatat-o cu toţii, şi anume că amendamentele care au fost respinse de Comisia de buget-finanţe nu se regăsesc în raportul acestei comisii. De altfel, aţi văzut cu toţii că preşedintele acestei comisii, Radu Ruşanu, a recunoscut cu nonşalanţă şi aroganţă de la tribuna Parlamentului că el a dat dispoziţie ca amendamentele nesusţinute să fie scoase din raport. Este un abuz fără precedent, o încălcare gravă a Regulamentului şi noi am hotărât să sesizăm Comisia juridică şi de imunităţi pentru a sancţiona această gravă încălcare a Statutului", a precizat Stănişoară, potrivit Mediafax.

Stănişoară a adăugat că PDL doreşte să susţină în continuare amendamentele şi să dezbată bugetul.

La rândul său, deputatul PDL Cezar Preda a precizat că modul în care conduce şedinţa Valeriu Zgonea arată "dispreţ faţă de amendamentele depuse de opoziţie". El a adăugat că opoziţia se manifestă batându-se pentru fiecare amendament şi că PDL nu va sta impasibil şi va bloca şedinţele Parlamentului.

Update 11.28 - S-a adoptat bugetul pentru Ministerul Justiţiei. "Pe vreme de secetă e bună şi ploaia cu grindină", a comentat ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Potrivit acesteia, anul trecut bugetul a fost mai mare cu 8%.


Anterior, parlamentarii PDL Gheorghe Ialomiţianu, Cezar Preda şi Gheorghe Tinel au acuzat puterea că vrea să elimine dreptul opoziţiei de a susţine amendamentele la buget.

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, a spus că amendamentele care nu au fost susţinute în comisiile de buget nu au mai fost trecute în raport pentru a fi suspuse dezbaterii plenului.

Gheorghe Ialomiţianu şi Cezar Preda au arătat că acest lucru este "un abuz" din partea lui Ruşanu, iar preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a tăiat microfonul lui Cezar Preda, spunându-i că acesta are o problemă cu Ruşanu şi nu este vorba de procedură.

Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a cerut o pauză de consultări, iar după pauză Zgonea a anunţat că staff-ul tehnic va pune la dispoziţia plenului toate amendamentele, iar, în acest timp, dezbaterea poate continua.

Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, miercuri dimineaţă, în plen, pentru a continua dezbaterile începute marţi la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.






×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close