"Toată lumea, cu jumătate de gură, recunoaşte că actualele regiuni sunt ineficiente. Este o declaraţie din 2005 a preşedinţilor consiliilor judeţene că această regionalizare, în această formă, nu este bună. Sunt regiuni prea mari, ce legătură are Constanţa cu Vrancea şi pot să continuu cu exemple", a spus Borbely.
"Noi simţim - şi sper să nu avem dreptate, dorim ca Guvernul să spună că nu avem dreptate -, dar noi simţim că se doreşte o perpetuare a actualelor regiuni, ceea ce ar fi cea mai proastă alegere şi se doreşte nu o descentralizare, ci o recentralizare prin înfiinţarea unor aşa-zise agenţii regionale, spre exemplu în sănătate", a afirmat Borbely.
Liderul UDMR consideră că o reorganizare administrativă trebuie să se bazeze pe date statistice, economice şi de altă natură, şi nu doar să se "liciteze cine-i mai tare în parcare" în legătură cu stabilierea capitalei unei regiuni.
"Noi suntem pregătiţi pentru a demonstra că regiunile mai mici sunt mai viabile şi nu este niciun fel de problemă dacă apare şi o regiune formată din Harghita, Mureş şi Covasna. (...) Deocamdată, încercăm pe calea dialogului, apoi vom vedea, depinde de discuţiile pe care le vom avea cu colegii din Bucureşti, pentru că este o treabă foarte sensibilă.
Noi în momentul de faţă suntem deschişi pentru dialog, pentru a discuta mai multe alternative, dar dacă este contra intereselor comunităţii noastre, evident că sunt şi căi care ţin de eventuale manifestaţii, care e problema? Dacă vom epuiza aceste pârghii, atunci, în consens cu celelalte organizaţii ale miorităţii, organizaţii civile şi partide politice, vom discuta şi alte posibilităţi, de exemplu unele demonstraţii, vom vedea.
Punctul nostru este clar de trei ani, dar nu am primit niciun răspuns din partea partidelor româneşti de ce nu ar fi bună această variantă de regionalizare şi ce variantă au dânşii. Nu noi suntem "în culpă", ci cei care nu au o concepţie foarte clară. Vrem să vedem ce argumente au împotriva unei astfel de regionalizări", a subliniat el.