Preşdintele Klaus Iohannis a organizat o conferinţă, marţi, 31 martie 2015, la ora 19:00, pentru a prezenta bilanţul primelor 100 de zile de la instalarea la Cotroceni.
Iată care au fost cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:
"Dragi români, au trecut primele 100 de zile de la preluarea mandatului meu de preşedinte. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult îbn această perioadă, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu critic zilnic alţi politicieni. Foarte simplu: Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte. Şi pentru că aceasta a fost prima mea promisiune - alt mod de a face politică, fără gălăgie şi spectacol, mai puţine vorbe şi mai multă construcţie, cu raţiune şi răbdare.
Aceste 100 de zile, dincolo de acţiunile concrete, au fost despre valori şi despre modul în care ele pot să ne transforme viaţa. A fost important, pentru mine, să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor politicieni le-au golit de conţinut. România lucrului bine făcut este posibilă. Acesta este un proiect de vindecare pentru ţară, care cere o condiţie simplă pentru a funcţiona. Să ne vedem fiecare de treabă, cu responsabilitate. Am spus că voi fi un preşedinte mediator şi integrator. După ani de zile de conflict permanent, am aşezat la masa dialogului partidele politicie, societatea civilă, pe diferite teme.
Eu nu mă joc cu legile ţării noastre. Eu nu folosesc această prerogativă a preşedintelui nici ca să mă răfuiesc cu cineva. Pur şi simplu nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român.
Am auzit şi întrebarea de ce fac atâtea vizite externe? Pentru că politica externă este un atribut fundamental al preşedintelui. Nu cred că greşesc dacă afirm că în aceste 100 de zile România a început să îşi redobândească credibilitatea şi respectul în marile capitale europene.
În fine, recuperearea memoriei istorice, preţuirea culturii naţionale şi redescoperirea valorilor fac parte din misiunea unui preşedinte, o misiune care nu trebuie scris formal, într-un text de lege, ci simţită.
Dragi români, acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiune pe care le voi păstra în perioada următoare. Finalizarea proiectelor de reformă a instituţiilor politice rămâne prioritate până la finalul sesiunii parlamentare. Voi urmări cu atenţie traseul legislativ pentru votul românilor din diasporă.
Cea mai mare nemulţumire a mea în această perioadă, şi trebuie să recunoaştem, cea mai mare restanţă, este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei. Dar şi faptul că promisiunea de a transparentiza acest proces nu a fost onorată încă de partide. Fiecare episod în care justiţia este blocată în PArlament înseamnă un pas înapoui în recâştigarea credibilităţii publice. Despre politicieni suspectaţi de corupţie, vreau să subliniez că există o probă pe care dacă nu o treci nu te poate ajuta nimic. Integritatea personală. Ea nu se poate mima, oricâte încercări ai face. În politică, dacă ai greşit grav, demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politică. Aşa cum a arătat şi votul din 16 noiembrie, oamenii aşteaptă o altă conduită. Am certitudinea că mai există politicieni care gândesc la fel. Fie că ei înţeleg acum sau mai târziu, electoratul va evalua şi sancţiona aceste lucruri la vot. Înţeleg şi împărtăşesc supărarea oamenilor când vine vorba de parlamentari. Înţeleg şi dorinţa unora de acţiuni rapide şi radicale, pe termen scurt. În democraţie, însă, nu poţi rezolva un abuz printr-un alt abuz şi nu poţi schimba comportamente cu forţa. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani. Ştim cu toţii ce a ieşit - un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învaţă din lecţiile istoriei este condamnat să repete trecutul şi nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gând să le repet.
Românii trebuie să ştie că reperul meu este litera şi mai ales spiritul Constituţiei. Preocuparea mea este să fac ce am spus că fac. Conduita mea este cea pe care o cunoaşteţi şi singura direcţie este cea al viitorului pe care îl construim împreună. Al unei Românii cu adevărat democratice şi puternice.
Vă mulţumesc!