Faţă de dumneavoastră am o obligaţie asumată de la Bruxelles legată de Schengen. Faţă de opinia publică am obligaţia unor clarificări legate de buget şi de controversele care au apărut acasă de la foarte mulţi părerologi. Ei îşi mai spun şi "analişti".
Încep prin a mulţumi statelor donatoare, net contibutoare la bugetul UE, fie că vorbim de Germania, Franţa, Marea Britania, Italia, Spania. Sunt state datorită cărora noi putem primi un buget important pentru propria noastră dezvoltare, pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre România şi statele avansate.
În momentul de faţă, România a primit de la CE, în baza facturilor confirmate, 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde de euro. Şi mai avem facturi depuse până la suma de 2,8 miliarde de euro. Aici suntem acum iar domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui, în primul rând, să se bată să cheltuim banii, să probăm că putem să îi cheltuim. UE nu este dispusă să aloce unei ţări bani, în condiţiile în care există un risc să nu fie cheltuiţi. Sigur, sunt unii care, la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid, nu au negociat pe spinarea populaţiei. Lipsa lor de experienţă poate fi văzut foarte clar la modul în care s-a negociat cu Fondul, aşa că îi invit să nu dea lecţii.
În eventualitatea în care statele vor avea creştere economică, în ţările contributoare, s-a exprimat disponibilitatea de a reanaliza contribuţiile. Această prevedere a concluziilor are şi riscuri. Dacă se va înregistra recesiune peste doi ani, dar recomandarea mea este ca parlamentarii români să susţină acest buget care înseamnă 6 miliarde mai mult pe global şi 4,7 miliarde în plus pentru agricultori.
Vreau să ştiţi şi riscurile care există în Parlamentul European. Concluziile CE au câteva prevederi legate de poziţia extrem de fermă a României în Consiliu. Şi acum şi în noiembrie. Cea mai importantă este acea de la paragraful 87, punctul 2, care se referă la faptul că este însărcinată să facă demersurile legate de numărul de ani în care pot fi cheltuiţi banii, pentru a se ajunge la n+3, în loc de n+2. Va fi o bătălie în Parlamentul European. Fără această prevedere, România risca numai în 2013 să aibă dezangajări de circa 4 miliarde. Anul acesta trebuie să cheltuim 6,5 miliarde. Dacă mă uit că am cheltuit 2,2, mi se pare imposibil să reuşimă să facturăm 6,5 miliarde. De aceea este esenţial ca parlamentarii noştri să se bată în PE ca această clauză să nu fie scoasă şi ca regulamentul 1082 să fie modificat pentru România.