Băsescu a spus că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a intra în Schengen, însă procesul este împiedicat de unele state care leagă acest acces de lupta anticorupţie şi de existenţa unui stat de drept robust şi sigur în funcţionarea democratică. Potrivit acestuia, chit că sunt sau nu de acord, autorităţile de la Bucureşti trebuie să acţioneze în consecinţă.
„Unele state care leagă Schengen şi MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect", a spus Băsescu.
El a spus că propune ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv asumat împreună de către Guvern, Parlament şi Preşedinte.
„Nu reprezintă un ideal din punct de vedere a ceea ce puteţi accepta (propunerile pe care el vrea să le facă, n.r.). Ele reprezintă un set de valori şi va trebui să le acceptăm şi noi. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv pe care să ni-l asumăm împreună Preşedinte, Parlament, Guvern", a spus Băsescu.
Preşedintele consideră, că în acest context, desemnarea cât mai rapid posibil a conducerii Parchetului General şi DNA şi înlăturarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţe reprezintă nişte obiective foarte importante.
„Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state este greu să înţeleagă de ce este greu să-i înlăturăm din Guvern pe unii oameni şi să îl aducem înapoi imediat ce instanţele se pronunţă în privinţa nevinovăţiei lor", a precizat Băsescu.
O altă propunere a şefului statului este ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe aceştia cu cetăţenii de rând.
Preşedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal si a Codului de procedură penală şi un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduită al aleşilor.