„Desigur, responsabilităţile sunt ale dumnevoastră şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dumnevoastră şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi”, a spus Băsescu la întâlnirea de joi cu delegaţia FMI.
„Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia”, a adăugat preşedintele, citat de Mediafax.
Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultimul memorandum, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi.
Pe 14 ianuarie, Băsescu a amintit de vizita delegaţiei FMI la Bucureşti, anunţând că decizia sa este ca acciza suplimentară la carburant să nu fie introdusă.
La rândul său, premierul Ponta a anunţat că de joi încep discuţiile cu misiunea de evaluare a FMI, Guvernul fiind decis să continue reformele asumate, iar blocajul preşedintelui Băsescu în această privinţă, motivat de „interese politice şi electorale”, va dispărea după alegerile pentru Parlamentul European.
Ponta a afirmat că „în mod normal” acciza de 7 eurocenţi la carburanţi va intra în vigoare de la 1 aprilie, pentru că nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei măsuri va fi analizat după primul semestru.
O misiune a Fondului Monetar Internţional a sosit la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Banca Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie.