"Au avut loc deja contactele între Ministerele de Externe ale ţărilor noastre, ne punem de acord asupra modalităţii în care vor conlucra organele de drept din România şi Federaţia Rusă, astfel încât dosarul să fie transmis în Rusia şi urmărirea să se desfăşoare acolo. (...) Totul este acum în mâinile organelor de drept. A trecut practic o săptămână, dar ne-am întâlnit deja la nivel de MAE, am transmis toate informaţiile în Federaţia Rusă. În prezent, organele de drept stabilesc modul în care vor interacţiona. De aici încolo, totul depinde de organele de drept şi instanţa de judecată. În acest caz se va deschide un dosar penal", a afirmat Malghinov, într-un interviu difuzat duminică la o emisiune televizată.
De asemenea, ambasadorul rus a precizat că şi el este tată a patru copii şi înţelege durerea părinţilor Mădălinei Băcanu, tânăra de 19 ani accidentată pe trecerea de pietoni din Sectorul 3 de maşina condusă de diplomatul rus.
"Am patru copii şi, ca tată, înţeleg durerea părinţilor. Este vorba despre un accident nefericit. Urmărim cu atenţie starea Mădălinei Băcanu, care se îmbunătăţeşte. Sunt în legătură permanentă cu domnul doctor Mircea Gorgan, medicul şef al Spitalului. Primim de acolo zilnic informaţii", a mai spus Malghinov.
MAE român a informat la sfârşitul acestei săptămâni că a luat notă de decizia de vineri a Judecătoriei Sectorului 3 de transferare a dosarului diplomatului rus care a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni, adăugând că solicită autorităţilor ruse urmarea până la capăt a cursului justiţiei, în baza probelor instrumentate de autorităţile judiciare române.
"În condiţiile deciziei instanţei româneşti, solicităm autorităţilor ruse să asigure continuitatea procedurilor judiciare în Federaţia Rusă în cazul acestui accident rezultat cu rănirea gravă a unei tinere studente, aflată încă în spital, astfel încât justiţia să îşi urmeze cursul până la capăt, pe baza elementelor probatorii instrumentate de autorităţile judiciare române", a afirmat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat.
În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe se va afla în contact atât cu autorităţile judiciare din România, cât şi cu autorităţile ruse pentru facilitarea transmiterii elementelor relevante procedurilor. MAE menţionează că a răspuns solicitărilor autorităţilor judiciare din România şi a acordat întreg sprijinul pentru clarificarea convenţiilor aplicabile în cazul de faţă.
De asemenea, MAE mai reaminteşte că ministrul Corlăţean a solicitat ridicarea imunităţii diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare în România.
Instanţa română transferă Rusiei procedura anchetării diplomatului care a lovit cu maşina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în ţara natală pentru vătămare corporală din culpă şi refuzare de recoltare de probe biologice.
Astfel, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanţa stabilind înaintarea dosarului către autorităţile judiciare din Rusia.
Decizia instanţei poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul Bucureşti, care se va pronunţa definitiv pe această chestiune.