Antena 3 CNN Politică Adrian Thiess, eminenţa cenuşie a campaniei pentru primărie a lui Oprescu, demis de... Oprescu

Adrian Thiess, eminenţa cenuşie a campaniei pentru primărie a lui Oprescu, demis de... Oprescu

4 minute de citit Publicat la 13:45 29 Mai 2009 Modificat la 13:45 29 Mai 2009
Adrian Thiess, eminenţa cenuşie a campaniei pentru primărie a lui Oprescu, demis de... Oprescu
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu l-a eliberat vineri din funcţie pe consilierul personal Adrian Thiess, după ce, iniţial, acesta anunţase că va demisiona, iar primarul general declara că aşteaptă demisia de onoare. Considerat eminenţa cenuşie a strategiei electorale care a dus la instalarea lui Oprescu în scaunul de edil al capitalei, Adrian Thiess îşi datorează căderea în dizgraţie unor critici pe care le-a adus activităţii primarului Bucreştiului, dar şi războiului său personal cu unii directori şi consilieri ai lui Oprescu pe care i-a acuzat public de activitate defectuoasă sau de cenzură. Surse din cadrul primăriei generale a Capitalei susţin că un alt motiv al decăderii lui Thiess l-ar reprezenta consultanţa politică şi electorală acordată unor politicieni precum candidatul prezidenţial Principele Radu Duda.
Consilierul personal al lui Sorin Oprescu Adrian Thiess anunţa, în 1 mai, că va demisiona şi că va face publice motivele deciziei sale câteva zile mai târziu, într-o declaraţie de presă.
Războaie de ordin personal prin primărie cu miros de bani
În data de 5 mai, Adrian Thiess a cerut primarului general Sorin Oprescu, "demiterea de urgenţă" a Alinei Roman, director general de la Administraţia Străzilor pentru "activitatea sa defectuoasă ce a fost monitorizată de mass media şi a atras suspiciuni de corupţie şi practici nelegale".
În privinţa acestei cereri, Thiess a precizat că nu a cerut niciodată ca directori din Primărie să fie daţi afară pentru că au făcut campanie altor persoane, dar că, în cazul Alinei Roman, este vorba de fapte de corupţie, el neprecizând care sunt acestea.
Thiess a mai cerut atunci "delimitarea clară a cabinetului primarului general şi al Primăriei Municipiului Bucureşti" a două persoane, respectiv Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion. Consilierul a precizat că cele două persoane angajează aceste instituţii "în mod nelegal, nestatutar şi nelegitim", asumându-şi "rolul de filtre şi cenzori pentru media", "în detrimentul lui Sorin Oprescu".
Sorin Oprescu a reacţionat destul de dur la solicitările celui care îi datorează funcţia de primar. I-a cerut demisia de onoare, amintind în treacăt că a avut în jurul său oameni care au cerut bani şi au plecat sau sunt în curs de plecare."Acuzaţiile aduse colegilor de echipă simbolizează impotenţa unor nereuşite în viaţa" a spus atunci Oprescu.
Primăria lui Oprescu, părăsită pe rând de consilierii săi electorali
Prin demiterea lui Thiess, Oprescu şi-a micşorat la doar trei echipa iniţială de şapte colaboratori personali cu care venise la Primărie. După obţinerea mandatului de edil la alegerile locale, Sorin Oprescu a venit însoţit la Primăria Capitalei de şapte consilieri personali: Traian Radu Negrei, Florin Victor Dumitriu, Mircea Octavian Constantinescu, George Iorgovan, Adrian Thiess, Cornel Comşa şi Rosemarie Olănescu.
Primul care a părăsit corabia lui Oprescu a fost Rosemarie Olănescu care a acuzat lipsa de colaborare cu acesta. "În afara unor acţiuni de imagine, nimic nu s-a întâmplat concret pentru bucureştean de când Sorin Oprescu a preluat mandatul de primar. Eu, când am venit în Primărie în echipa de consilieri a primarului, am crezut în obiectivele pe care ni le-am propus. A trecut timpul şi nimic nu s-a întâmplat. În ultima vreme, relaţia de colaborare a devenit una de la distanţă, primarul părând izolat într-un turn de fildeş. Nu mă mai asculta deloc", a declarat în ianuarie Olănescu.
A urmat consilierul Victor Dumitriu, de profesie avocat, plecat la începutul lunii februarie, fără a prezenta motivele demisiei sale.
La sfârşitul lunii martie, şi-a anunţat demisia şi Cornel Comşa, unul din artizanii strategiei de campanie care se ocupă în prezent de campania principelui Radu Duda pentru prezidenţiale.
Thiess: Fost colaborator al lui Blaga şi om de afaceri prosper
Adrian Thiess are C.V. politic marcat de colaborări cu o serie de personalităţi politice. Membru al masoneriei, el a fost candidat parlamentar la Alianţei DA şi om de încredere al actualului ministru Vasile Blaga înainte ca acesta să candideze pentru primăria Bucureştiului. Până în septembrie 2001, a fost consilierul personal al preşedintelui Ion Iliescu.

În campania pentru Oprescu, ?fişa de post? a lui Adrian Thiess a cuprins, între altele, şi colectarea de fonduri, în jurul banilor strânşi pentru Oprescu apărând controverse despre adevărat destinaţie la care au ajuns.

În prezent, Adrian Thiess, Cornel Comşa şi Victor Dumitriu, care s-au ocupat de campania lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei, se ocupă împreună de gestionarea imaginii şi campaniei pentru prezidenţiale a unui nou candidat, de această dată la prezidenţiale, Principele Radu Duda.

Thiess -a remarcat şi ca un om de afaceri prosper, care a investit în mai multe domenii de activitate. Are o firmă care se ocupă de comerţul online şi deţine canalul de televiziune TeleShop 24, post de televiziune care are ca obiect de activitate comerţul. Thiess este acţionar şi la firma Eurostar Catering Expres, operatorul naţional pentru serviciile de catering mobil în toate trenurile de rang superior din România: Săgeata Albastră, rapid şi accelerat. Thiess mai deţine împreună cu soţia sa, Elena Delia, încă trei firme: Dental Center 2001, Dental Expert Center şi Casa Elegance D&A 1874.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close