"Este, ca de obicei, o declaraţie extrem de obraznică a domnului Ponta, care, iată, chiar în situaţia în care se află se face că nu-şi înţelege rostul în stat. Până la urmă principalul responsabil pentru politica externă este preşedintele României, asta este prevăzut în Constituţie, iar premierul, când poartă astfel de discuţie, nu o poate purta decât cu mandat de la preşedinte. Preşedintele a fost extrem de clar ieri la Arad că nu i-a dat un mandat în acest sens premierului", a precizat Blaga, întrebat în legătură cu declaraţia lui Victor Ponta că Iohannis merge la Bruxelles ca "surda la horă".
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, la rândul său, că nu miră pe nimeni limbajul prim-ministrului, care nu mai are credibilitate, iar declaraţia lui Victor Ponta este "de un nivel cât se poate de jos".
"Nu cred că miră pe nimeni limbajul primului ministru, este singurul lucru care i-a rămas: exprimarea colorată ca să facă ştiri. În rest, nu mai face niciun fel de ştire că nu mai are niciun fel de credibilitate. Ca să poţi să emiţi pretenţii pe un subiect sau altul, trebuie să fii un personaj credibil. În rest, noi vorbim în continuare de acelaşi prim-ministru care şi-a pierdut orice fel de greutate în ochii opiniei publice de când a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Ponta acum nu face altceva decât să încerce să mute atenţia de la cazul pe care, teroretic, ar trebui să-l gestioneze, pentru că este în curtea domniei sale, la injurii adresate opoziţiei, la adresa preşedintelui României. Nu cred că merită să comentăm mai mult decât atât această declaraţie de un nivel cât se poate de jos", a afirmat Gorghiu.
Victor Ponta i-a răspuns, luni, Klaus Iohannis, care l-a acuzat că nu s-a consultat cu el înainte de a face declaraţiile de la Sofia, premierul spunând că cineva trebuie să facă publică poziţia României, în condiţiile în care "preşedintele nu face nimic" şi tace la Bruxelles ca "surda în horă".
"Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavoastră ştiţi ce a făcut dânsul ieri la Bruxelles? Restul colegilor prim-miniştri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, ştiţi cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce şi tace din gură şi, atunci, obligaţia mea, ca şef al Guvernului, este să am grijă ca politicile noastre, repet, comune în cele trei ţări, în ceea ce priveşte refugiaţii, să fie eficiente şi să fie şi cunoscute pe plan european, repet, solidaritate, dar nu să-şi facă ceilalţi garduri şi toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia şi România", a declarat Victor Ponta.
El a mai spus că nu avea nevoie de mandat ca să se întâlnească cu ceilalţi prim-miniştri.
"Povestea cu mandatul, dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns sau invers. De fiecare dată domnul Băsescu îi întinde o capcană, domnul Iohannis, fiind doar arogant şi nimic altceva, cade în capcană. Mandat să ce, să mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României", a afirmat Ponta.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministrul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a "plimbat până la Sofia".
Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar şi sârb, că închiderea frontierelor celor trei ţări migranţilor, dacă Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles.