Antena 3 CNN Opinii Ce reprezintă şi cum se calculează PIB-ul?

Ce reprezintă şi cum se calculează PIB-ul?

Ionuţ Bălan
1 minut de citit Publicat la 11:01 06 Sep 2014 Modificat la 11:01 06 Sep 2014
pib.jpg
Foto: fr.123rf.com
Cam odata la trei luni, Institutul National de Statistica (INS) publica date despre cresterea economiei romanesti.

Stirile rezultate din comunicatele INS ne spun ca "Economia Romaniei a crescut cu ... la suta" in trimestrul sau in anul respectiv, comparativ cu perioada similara anterioara.

Ce inseamna asta? Cum se masoara evolutia unei economii? Termenul de specialitate utilizat de statisticieni este Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit definitiei oficiale, PIB este "rezultatul final al activitatii de productie al unitatilor producatoare rezidente, in decursul unei perioade, respectiv un an".

In esenta, acest indicator, exprimat in bani, respectiv lei, este de fapt o estimare si nu un calcul precis. De asemenea, exista mai multe metode pentru a efectua aceasta estimare. Vom prezenta aici numai asa-numita "metoda de productie".

Atunci cand se utilizeaza metoda de productie, PIB-ul se calculeaza ca suma dintre valoarea adaaugata bruta (diferenta dintre pretul de vanzare si costul pentru producator al produselor vandute) si impozitele percepute de stat pentru respectivele produse, din care se scad eventualele subventii acordate de stat pentru produse.

De retinut este insa ca principalul elemente din ecuatie, respectiv valoarea adaugata bruta, reprezinta la randul sau o estimare si nu un calcul precis. Asta pentru ca se bazeaza nu doar pe date precise, cum ar fi situatiile financiare ale companiilor, ci si pe anchete efectuate in randul intreprinderilor. 

×
x close