Antena 3 CNN Mediu Oamenii de știință au descoperit soluția pentru a eradica deșeurile din plastic | "Plasticul viu" poate salva planeta

Oamenii de știință au descoperit soluția pentru a eradica deșeurile din plastic | "Plasticul viu" poate salva planeta

Veste bună pentru omenire. Există o șansă ca planeta să fie salvată dintre deșeurile de plastic care o sufocă. Oamenii de știință au descoperit "plasticul viu", o bacterie minune care poate fi soluția aceste probleme mondiale.

Oamenii de știință au descoperit soluția pentru a eradica deșeurile din plastic | "Plasticul viu" poate salva planeta
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Apr 2024   •   22:35

Oamenii de știință au reușit să un material biodegradabil compus din bacterii cu capacitatea de a se descompune la sfârşitul duratei sale de viaţă utilă, aducând, astfel, o rază de speranţă în faţa uneia dintre cele mai grave probleme de mediu, poluarea cu plastic

Produsul finit poartă numele de  "plasticul viu". Este un material moale din poliuretan termoplastic ce poate fi utilizat la producţia de încălţăminte, covoraşe, perne sau spumă cu memorie.

Materialul este compus din spori bacterieni ai unei tulpini de Bacillus subtilis, o bacterie comună din sol care, atunci când este expusă la nutrienţii prezenţi în compost, germinează şi descompune acest material plastic, la sfârşitul ciclului său de viaţă

 Pentru a fabrica noul plastic biodegradabil, cercetătorii au introdus spori de Bacillus subtilis şi granule de poliuretan termoplastic într-o maşină de presare, în care cele două componente au fost amestecate şi topite la 135 de grade Celsius.

Cercetătorii admit că nu au studiat încă rămăşiţele materialului degradat, dar cred că sporii bacterieni persistenţi din acesta ar fi „inofensivi”, deoarece Bacillus subtilis este o tulpină folosită în probiotice şi, în general, este considerată inofensivă pentru oameni şi animale şi chiar benefică pentru sănătatea plantelor.

Deşi studiul actual se concentrează pe producţia unei cantităţi reduse din noul material plastic, la scară de laborator, pentru a analiza viabilitatea acestuia cercetătorii lucrează în prezent la optimizarea procesului de producere la scară industrială a plasticului care se autodistruge la sfârşitul duratei sale de viaţă utilă. 

 

×
Subiecte în articol: deșeuri de plastic descompunere poluare
Parteneri
Meteorologii au anunțat când vine căldura și scăpăm de ploi
x close