Cu toţii ne întrebăm ce trebuie să facem pentru a avea o silueta de invidiat şi totuşi să nu ne înfometăm. Secretul stă în alimentaţia noastră şi mai ales în modul în care combinăm alimentele preferate. Valentin Vasile creator şi cofondator Limitless Total Body Makeover, personal trainer, şi specialist în nutriţie sportivă ne învaţă câteva ponturi prin care poţi mânca sănătos tot ce îţi doreşti. Cel mai important este modul în care o faci.
Fructele se iau că o masă separată şi nu se combină şi nici nu se consumă că deşert. Zahărul, fructoza, mierea şi dextroză inhibă secreţia sucurilor gastrice, aşadar fructele se consumă fie cu 30 de minute înainte de masă, fie la trei ore după masă. Este de preferat să se excludă din alimentaţie dulciurile, deoarece ele sunt combinaţii incorecte. Însă dacă nu ele nu pot fi excluse complet, trebuie consumate în cantitate cât mai mică, la cel puţin două ore după masă, că o gustare separată.
Fructele acide (citrice, mere, fructe de pădure) şi cele dulci (banană, pere, mango, etc.) nu se combină. Fructele acide se pot combină între ele (spre exemplu portocale şi grapefruit), dar cele dulci se pot consumă doar unul o dată (de exemplu, doar banane).
Alimentele grase (unt, untură, ulei, slănină etc) nu se combină nici cu proteinele şi nici cu alimentele bogate în amidon. Alimentele grase se asociază corect doar cu vegetalele.
Cartofii, orezul şi pastele se combină cu legume, de preferinţă crude.Brânză şi restul lactatelor nu se combină cu pâinea.
Proteinele animale se combină corect cu legumele sărace în amidon (spanac, roşii, castraveţi, ardei, broccoli, varză). Proteinele animale nu se combină cu alimente bogate în amidon şi nici cu grăsimile. Dacă totuşi vrei să mănânci proteine combinate cu grăsimi (de exemplu, brânză cu smântână), adaugă şi o salată. Vegetalele contrabalansează efectul inhibitor pe care îl au grăsimile asupra digestiei proteinelor.
Nucile şi alunele se consumă că o gustare separată, necombinate cu alte grupe de alimente. Sunt alimente calorice, aşadar trebuie avută grijă la cantitate.
Sucurile de fructe şi legume trebuie tratate că alimente: mai degrabă că o masă separată şi nu ca pe un lichid.