Cătina, sau ginsengul românesc, așa cum mai este ea denumită de către fitoterapeuți, și-a demonstrat de-a lungul timpului, eficiența în întărirea și protejarea organismului uman.
Trebuie menționat faptul că principala parte folosită din cătină, sunt fructele. Acestea sunt bogate în vitamina C şi au un ridicat conţinut de ulei ulei. Însă ele sunt apreciate și utilizate pentru conținutul extraordinar de mare de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi, potrivit medicinaplantelor.ro.
De asemenea, fructul cătinei conține cantități importante de vitamina B1, B2, K, F şi P, alături de acizi graşi esenţiali şi fitostenoli
Ca orice altă plantă, cătina are și efecte secondare și contraindicații. Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. De asemenea, în cazul bărbaților, cătina albă poate provoacă prostatită adenomatoasă, iar în cazul femeilor mastopatie.
Acest lucru se poate întâmpla din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul, care se află în cantităţi mari în cătina albă, poate provocă alergie.