Vrei sa ramai insarcinata? Renunta la cartofii prajiti si scoate-i definitiv din dieta!
Femeile care mananca multi cartofi inaintea unei sarcini ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta diabet in timp ce sunt insarcinate, sustine un studiu publicat recent intr-un jurnal medical britanic si citat de AFP.
Diabetul de sarcina (gestational) apare la femeile gravide spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina si trebuie tinut sub monitorizare si tratat, deoarece comporta un risc atat pentru mama cat si pentru copil.
Cartofii sunt unul dintre cele mai populare produse alimentare din lume, iar utilizarea lor este incurajata in numeroase tari, desi unele studii estimeaza ca acestia pot avea un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange, din cauza continutului lor ridicat de amidon.
Dupa luarea in considerare a altor factori de risc pentru aceasta boala, cum ar fi varsta, activitatea fizica si obezitatea, echipa de cercetatori condusa de Zhang Cuilin a constatat ca femeile care consuma multi cartofi (peste 5 portii pe saptamana) prezint un risc cu 50% mai mare de a dezvolta diabet in timpul sarcinii decat cele care consuma mai putin de o portie de cartofi pe saptamana.
Mai mult, inlocuirea a doua portii de cartofi cu legume sau cereale intr-o saptamana a redus riscul de diabet gestational cu 9-12%.
Pentru a explica acest fenomen, autorii studiului au avansat ipoteza ca indexul glicemic ridicat al cartofilor cauzeaza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange.