Madridul beneficiază de 2.749 de ore de soare pe an, dublu față de Londra, ceea ce nu-i împiedică pe unii să devină dependenți de razele UV. Jose Carlos Moreno, expert la Academia spaniolă de dermatologie (Aedv), vorbește deschis despre această dependență numită tanorexie.
"Sunt persoane care nu se consideră niciodată suficient de bronzate, la fel cum anorexicele se văd întotdeauna grase", spune el, citat de
AFP.
Profilul lor: femei și tineri sub 40 de ani care se bronzează de două ori pe săptămână pentru ca pielea lor să devină excesiv de arămie sau ciocolatie. Cabinele de bronzare au apărut în anii 80 în SUA, iar cercetătorii americani sunt printre primii care s-au aplecat asupra acestei dependențe, numite tanorexie în anii 2000. Nevoia de "doze" mai mari de raze UV, creșterea anxietății în caz de oprire, sentiment de culpabilitate și de agasare la remarcile celor din jur — sunt simptome similare dependenței de heroină, este de părere Joel Hillhouse, cercetător la Universitatea East Tennessee.
Dependente, unele persoane continuă să meargă la solar și dacă au cancer de piele și chiar sustrag bani de la apropiați pentru a-și procura propria cabină de bronzare, adaugă el. Razele UV, un drog ? 'Absolut', răspunde dr Steve Feldman, dermatolog la Universitatea Wake Forest din Carolina de Sud. Soarele stimulează producția de melatonină, pigment ce colorează pielea, iar acest fenomen eliberează endorfine, hormoni apropiați morfinei care provoacă o stare de bine și care calmează durerea, adaugă el.
La acest fenomen se adaugă presiunea socială: top-modele cu pielea arămie perfectă, fotbaliști celebri frumoși și bronzați sau actori renumiți. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat totuși aparatele cu raze UV drept cancerigene în 2012. Utilizarea lor crește riscul de melanom cu 20%, subliniază Vanessa Rock, membră a Comitetului australian de luptă împotriva cancerului, menționând mai multe studii.
În cazul utilizării acestor aparate înainte de 35 de ani, riscul de melanom crește cu 75%, potrivit unui studiu din iunie 2010. Brazilia a interzis complet aceste aparate în 2009, urmată de Australia în 2014. Incidența melanomului — cancerul de piele cel mai agresiv — rămâne în Australia cel mai ridicat din lume, cu 11.000 de cazuri pe an.
Totuși în Spania, unde sunt diagnosticate 3.600 de cazuri de melanom pe an, cabinele de bronzat proliferează fie în unități independente, fie în centre de frumusețe sau de sport, spune cu îngrijorare dr. Moreno. Încă nu există tratamente specializate împotriva tanorexiei, avertizează el. Expertul a propus instalarea unor avertismente explicite la centrele de bronzare, similare celor existente pe pachetele de țigări.