Primul organism viu semi-sintetic din lume a fost creat de oamenii de ştiinţă americani, informea
ză AFP. Informaţia genetică a tuturor organismelor vii este scrisă în ADN-ul lor sub forma unui lanţ de patru molecule de bază - sau "litere" - ce constituie "alfabetul vieţii": adenină (A), timină (T), guanină (G) şi citozină (C). În structura ADN-ului, aceste litere sunt organizate în două perechi de baze: A-T şi C-G.
Ideea de a îmbogăţi acest alfabet al vieţii cu perechi de baze care nu există în natură nu este una nouă.
Cercetătorii conduşi de Floyd Romesberg de la Intitutul Scripps din La Jolla, Statele Unite, care lucrează la acest proiect de la sfârşitul anilor '90, au descris miercuri în studiul publicat în revista Nature primul exemplu de organism viu semi-sintetic, capabil să găzduiască în ADN-ul său o pereche de baze artificială.
"Doar două perechi de baze ale ADN-ului, A-T şi C-G, codează toată diversitatea vieţii de pe Terra. Ceea ce am făcut noi, un organism ce conţine de o manieră stabilă aceste două perechi de baze, plus o a treia pereche, nu există în stare naturală", a explicat coordonatorul studiului.
Biologia sintetică ar putea avea numeroase aplicaţii interesante precum producţia de noi medicamente şi inventarea unor noi forme de nanotehnologii.