Studiul, care va furniza informații asupra formării, evoluției și compoziției acestei galaxii, a fost realizat sub conducerea Marinei Rejkub, de la Observatorul European de Sud, situat în Garching (Germania).
A fost explorată o zonă cu lungimea de 450.000 de ani lumină și lățime de 295.000 de ani lumină, conform studiului publicat marți de revista on-line Astrophysical Journal, informează AFP. Prin comparație, diametrul galaxiei noastre, Calea Lactee, este de aproximativ 120.000 de ani lumină.
Cercetătoarea Laura Greggio de la Instituto Nacional de Astronomía de Italia (INAF), coautoare a studiului, a explicat că încă nu a fost atinsă limita haloului galaxiei Alpha Centaur și nici nu a fost detectată cea mai veche generare de stele.
Numită și NGC 5128, galaxia Alpha Centaur este situată la aproximativ 12 milioane de ani lumină de Terra, în constelația Centaurului și este galaxia eliptică cea mai apropiată de Calea Lactee.
Dezvoltat de NASA și de ESA, telescopul spațial Hubble a fost lansat în 1990. Succesorul lui, James Webb, mult mai puternic, ar urma să fie lansat în 2018.