Să călătoreşti de la Shanghai la San Francisco în mai puţin de două ore sună a fantezie, dar China crede că a găsit soluţia ideală pentru fabricarea unui submarin de mare viteză, care poate transpune în realitate acestă idee îndrăzneaţă.
Ceea ce poate fi destul de îngrijorător, dacă noua tehnologie va fi folosită în industria armamentului, spun surse autorizate.
Tehnologia de transport de mare viteză a fost dezvoltată de către specialiştii Institutului Tehnoligic Harbin şi va permite submarinelor sau torpilelor lansate de navele de război să atingă o viteză echivalentă cu cea a sunetului în apă, 1500 m/s, informează
South China Morning Post (SCMP)
Ideea are la bază un concept sovietic mai vechi legat de supercavitaţie, care prevede crearea unei densităţi de bule de aer în jurul unui obiect în aşa fel încât acesta să întâmpine o forţă de frecare mult diminuată şi să permită o viteză de deplasare mult mai rapidă.
Profesorul Li Fengchen spune că atunci când respectivul obiect atinge apa, unul dintre mecanismele sale va pulveriza permanent o "membrană lichidă specială" pe toată suprafaţa lui.
Când atinge o viteză de 75km/h, membrana poate fi dezactivată deoarece viteza este suficient de mare pentru a intra în starea de supercavitaţie şi poate genera de la sine bulele de aer necesare vitezei supersonice.
"
Metoda noastră este total diferită de orice abordare anterioară a acestui subiect, cum ar fi propulsia vectorială. Prin combinarea tehnologiei membranei lichide cu tehnica supercavitaţiei putem reduce semnificativ forţa de lansare în apă şi putem controla mai uşor viteza de croazieră", spune Li, citat de SCMP.
Teoria chinezilor poate da peste cap orice calcul anterior. Astfel o traversare a Oceanului Pacific ar dura 100 de minute.
În ciuda progreselor înregistrate, Li recunoaşte că oamenii de ştiinţă mai au mult de lucru. Principala problemă la care se lucrează acum este crearea unui control al direcţiei precis şi fabricarea unui motor destul de puternic care să dezvolte întreaga propulsie şi operaţiune subacvatică.
Foarte multe detalii referitoare la această tehnologie rămân încă necunoscute, deorece proiectul este catalogat a fi un secret militar. Supercavitaţia poate fi folosită pentru crearea unor torpile sau a altor arme de mare viteză.
Potrivit unor rapoarte neoficiale, SUA, Rusia, Germania şi Iran lucrează în secret la acelaşi tip de arsenal.
Cu toate acestea, profesorul chinez susţine că noua tehnologie ar aduce beneficii fără precedent transportului în comun, iar scopurile militare nu sunt prioritare. De asemenea, el spune că fabricarea unor costume subacvatice prin această tehnologie ar putea asigura o mobilitate mult mai bună scafandrului.
"
Dacă putem crea un costum subacvatic, care poate crea o mulţime de bule mici de aer în apă, asta va însemna reducerea semnificativă a rezistenţei forţei de frecare, iar înotul ar putea deveni o activitate fără efort prea mare", spune Li, pentru sursa citată.