Antena 3 CNN Life Știinţă Ce se află de fapt pe Marte. Dovada care a căzut din cer i-a uluit pe astronomi

Ce se află de fapt pe Marte. Dovada care a căzut din cer i-a uluit pe astronomi

O.P.
1 minute de citit Publicat la 08:17 04 Dec 2014 Modificat la 08:17 04 Dec 2014
mars-pic-nasa-511014976.jpg
Un mic meteorit provenind de pe Marte, căzut pe Pământ în 2011, ar putea conține urme de carbon 'de origine biologică', susține un studiu publicat marți, în revista 'Meteoritics and Planetary Sciences', relansând astfel dezbaterile referitoare la posibilitatea de a exista viață pe Planeta Roșie, scriu miercuri 'Huffington Post' și ziarul spaniol 'ABC'.

Meteoritul numit Tissint s-a desprins de pe suprafața planetei Marte în urmă cu 700.000 de ani, după ciocnirea unei roci de solul marțian, și a ajuns pe Terra la 18 iulie 2011, în regiunea deșertică Guelmin-Es Semara, din Maroc. După ce a intrat în atmosfera terestră, el s-a rupt în diferite fragmente, din care mai multe — cu o greutate totală de 7 kilograme — au fost recuperate.

Cu ajutorul microscopului, s-a putut observa că aceste bucăți au numeroase fisuri umplute cu un material foarte bogat în carbon, care a fost analizat de echipe independente de oameni de știință. Concluzia la care au ajuns este că resturile respective sunt de origine biologică. Testele au fost efectuate la Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) și de un colectiv internațional, cu specialiști din China, Japonia și Germania. Opinia lor este că urmele de carbon identificate s-au depus în fisurile rocii când aceasta se găsea încă pe Marte, prin filtrarea unor lichide cu conținut ridicat de materie organică.

×
x close