Nenumărate produse pe care le folosim zilnic – alimente, cosmetice, medicamente – conţin aluminiu, care se acumulează în creier şi poate favoriza apariţia maladiei Alzheimer, avertizează un specialist britanic.
Numeroase alimente procesate, ceaiul, vinul, băuturile carbogazoase, produse cosmetice, medicamente (precum aspirina) conţin aluminiu care, cu vremea, se depozitează la nivelul creierului, putând duce la apariţia precoce a bolii Alzheimer sau la înrăutăţirea simptomelor ei.
Cercetări anterioare descoperiseră o corelaţie între aluminiul din deodorante şi apariţia cancerului.
Aluminiul este metalul cel mai abundent în scoarţa terestră şi se găseşte în mod natural în alimente, deoarece plantele îl absorb din pământ şi din apă.
Dar, dacă acum 50 de ani ingeram cantităţi mici din acest metal, din alimente şi eventual din recipientele de aluminiu în care găteam, azi el este adăugat la mii de produse pe cale le utilizăm zi de zi.
Sulfatul de aluminiu, de exemplu, este adăugat atât în apă, pentru clarificarea ei, cât şi în prăjituri şi biscuiţi, ca agent de creştere; de asemenea, există în multe alimente procesate, în coloranţi alimentari, băuturi pe bază de malţ, vinuri, băuturi răcoritoare carbogazoase.
Aluminiul este prezent şi în multe cosmetice – talc, paste de dinţi, loţiuni de protecţie solară, antiperspirante -, precum şi medicamente (ca aspirină,anti-acide, vaccinuri).
Organismul uman poate excreta aluminiul, dar, dacă acesta este ingerat în cantităţi mai mari decât cele care pot fi eliminate, atunci se acumulează în oase, creier, ficat, inimă, splină, muşchi.