Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Un fenomen îngrijorător ia amploare în România. Ce se întâmplă cu oamenii după pierderea locului de muncă

Un fenomen îngrijorător ia amploare în România. Ce se întâmplă cu oamenii după pierderea locului de muncă

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:24 18 Mar 2014 Modificat la 06:24 18 Mar 2014
Un fenomen îngrijorător ia amploare în România. Ce se întâmplă cu oamenii după pierderea locului de muncă
 Pierderea locului de muncă şi intrarea în şomaj creşte numărul persoanelor care intră în depresie. În România numărul persoanelor care suferă de o astfel de afecţiune aproape s-a dublat.

Românii sunt din ce în ce mai depresivi, iar principalul motiv este creşterea şomajului şi implicit pierderea locului de muncă. Statisticile oficiale arată că rata şomajului a fost în ianuarie de 7,3%, în creştere aproape continuă de la declanşarea crizei.

Mai grav este că ţara noastră ocupă locul 2 în Europa, după Estonia, atunci când vorbim de această afecţiune, cu circa 300 de mii de noi cazuri raportate anual. Iar în astfel de situaţii, importantă este vârsta.

Mare parte dintre cei care sunt în depresie majoră au între 40 şi 50 de ani şi reprezintă aproape 40% din totalul şomerilor. În general sunt oameni care au o vechime în muncă în jur de 20 de ani. Doctorii spun că primul episod de depresie apare în primele 6 luni după pierderea locului de muncă. 

Potrivit statisticilor ONU 1 din 15 oameni suferă de depresie majoră, iar dacă includem şi restul formelor de depresie, cifrele cresc şi ele: 4 din 15 oameni sunt afectaţi.

Specialiştii spun că, în viitorul apropiat, depresia poate deveni cea mai răspândită afecţiune. Şi nu este valabil doar pentru ţara noastră, ci la nivel mondial. Se estimează că aproximativ 83 de milioane de oameni sunt afectaţi de o boală mintală. Însă, în realitate, numărul lor este cu mult mai mare şi asta pentru că, cei de peste 65 de ani nu au fost incluşi.


×
Etichete: somaj depresie
x close