1. Produsele procesate si coapte/prajite
Produsele alimentar procesate si apoi pregatite in cuptor sau prajite contin deopotriva indulcitor – sirop de porumb, precum si grasimi. Siropul de porumb este, teoretic, un indulcitor natural, cel putin la origine, fiind bogat in fructoza. Insa, cu cat consumi mai mult indulcitor, cu atat nevoia de el este mai mare si aproape toate produsele procesate cum sunt cele de patiserie care au si creme in interior contin indulcitor.
2. Sucurile pe baza de cofeina
Cofeina dintr-o cafea bauta dimineata nu afecteaza, de regula, sanatatea sau silueta, ci dimpotriva, poate avea beneficii. Insa sucurile carbogazoase pe baza de cofeina, care contin si o cantitate foarte mare de indulcitor, pot crea dependenta. Cum? Substantele ajung direct in circulatia sangelui si stimuleaza astfel glanda adrenala care secreta mai multa adrenalina. Aceasta umple, practic, organismul cu energie, generand o stare de bine omului. Insa, secretia de adrenalina fiind stimulata, practic, artificial, de substante ingerate, scade semnificativ ulterior, inducand o senzatie de oboseala in corp. Atunci, instinctiv aproape, suntem manati sa bem inca o cutie, un pahar sau o sticla de bautura carbogazoasa pe baza de cofeina.
Dar pericolul nu consta doar in cofeina din racoritoate, ci si in cantitatea mare de indulcitor, 250 de mililitri de suc putand contine echivalentul a 11 lingurite de zahar. Acestea, odata intrate in organism, cresc glicemia – nivelul zaharului din sange, determinand cresterea secretiei de insulina la nivelul pancreasului care incearca astfel sa coboare nivelul glicemiei. Insa, fiind vorba de substante sintetizate repede de organism, scaderea glicemiei are loc la fel de repede ca cresterea ei si astfel apare acea “foame” cumplita, senzatia de tremurat si nevoia de a manca ceva imediat, determinand individul sa aiba mese neregulare.
Continuarea pe Lyla.ro