Românii sunt din ce in ce mai predispuşi la suicid. Iar îngrijorător este că rata depăşeşte cu mult media Uniunii Europene, în special în rândul adolescenţilor şi al adulţilor cu vârste între 50 şi 54 de ani.
Ţara noastră depăşeşte cu mult media Uniunii Europene la suicid, iar cei mai mulţi care aleg să-şi pună capăt zilelor sunt adolescenţii cu vârste între 15 şi 19 ani şi adulţii cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani.
6 români cu vârste între 15 şi 19 ani la suta de mii de locuitori aleg să se sinucidă, comparativ cu media europeană de 4,6. Numărul bărbaţilor îşi pun capăt zilelor este mai mare decât cel al femeilor. 9 bărbaţi la suta de mii de locuitori, comparativ cu 6,9, media UE, în timp ce rata suicidului în rândul femeilor este de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE.
Tot mai mulţi adulţi cu vârste între 50 şi 54 de ani se sinucid, potrivit Eurostat. Vorbim aici de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori, rata la această categorie nu depăşeşte cu mult media europeană de 18,3.
Şi aici vorbim de o predispoziţie mai mare a bărbaţilor la sinucidere. O rată îngrijorător de mare, de 40,6, comparativ cu 28,7 la suta de mii de locuitori - media UE. În timp ce, în rândul femeilor românce rata a fost cu mult sub media europeană.
Tinerii din Ţările Baltice şi din Nordul Europei - Lituania, Estonia, Finlanda şi Irlanda conduc detaşat la capitolul sinucideri.
În timp ce lituanienii sunt cei mai predispuşi la suicid, pe ultimul loc, cu o rată a sinuciderilor de 10 ori mai mică se află grecii.
În topul ţărilor cu cea mai mică rată de suicid, pe locul 2 după Grecia, se află Ciprui. Urmat de Italia, Malta, Spania şi Portugalia -, dar şi Marea Britanie.
Potrivit specialiştilor, principalele cauze care determină comportamentul suicidar sunt pierderea relaţiilor romantice, stima de sine scăzută sau neputinţa de a rezolva problemele din relaţiile familiale.