Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă De ce scrasnim din dinti noaptea si ce boala poate ascunde afectiunea

De ce scrasnim din dinti noaptea si ce boala poate ascunde afectiunea

O.P.
<1 minut de citit Publicat la 13:05 04 Sep 2014 Modificat la 13:05 04 Sep 2014
scrasnet-dentar.jpg
Din cauza orelor prelungite la serviciu si pe fondul muncii solicitante, 20 la suta din populatie scrasneste din dinti, tulburare numita bruxism.

Agitatia de peste zi face ca mestecatul in gol sa devina un reflex care se manifesta involuntar, atat in timpul zilei, cat si noaptea, in somn. Creierul nu este capabil sa controleze acest reflex si, din aceasta cauza se instaleaza bruxismul, afectiune caracterizata prin strangerea dintilor si scrasnirea lor. Bruxismul afecteaza atat copiii, cat si adultii, insa, in timp ce copiii scrasnesc din dinti doar noaptea, adultii o pot face si in timpul zilei. 

Desi nu au fost depistate cu exactitate cauzele bruxismului, specialistii au lansat mai multe ipoteze. Principalii factori asociati bruxismului sunt anxietatea, stresul, frustrarea si furia reprimata, agresivitatea sau hiperactivitatea . De asemenea, sunt predispuse la bruxism persoanele ai caror dinti nu sunt aliniati perfect si, de aceea, nu se inchid corect. In ceea ce-i priveste pe cei care scrasnesc din dinti doar noaptea, se pare ca una dintre cauzele afectiunii ar putea fi tulburarea ciclurilor de somn.


Continuarea pe Lyla.ro

×
x close