În cadrul studiului au fost analizate reacțiile la virusul Ebola ale unor cobai obișnuiți, prin comparație cu reacțiile diverse ale unor cobai obținuți prin selecție genetică. Oamenii de știință au crescut opt categorii de șoareci cu bagaje genetice diferite, categorii considerate reprezentative pentru diversitatea genetică umană.
Simptomele observate la acești șoareci, după infectarea lor cu o versiune adaptată la rozătoare a virusului Ebola, au variat de la cazuri de îmbolnăvire ușoară, însoțită de pierderi minore în greutate, până la cazuri extrem de grave, care au inclus simptome precum hemoragie internă, inflamarea splinei și modificări în textura și coloritul ficatului.
"Am infectat acești șoareci cu o versiune a virusului Ebola adaptată pentru rozătoare. În cazul cobailor nemodificați genetic, acest virus ucide animalul infectat dar nu produce simptomele febrei hemoragice", explică Angela Rasmussen, microbiolog la Universitatea Washington și coordonator al acestui studiu.
Acest studiu și-a propus să verifice dacă pacienții care au învins Ebola au reușit să supraviețuiască pentru că organismul lor a intrat în contact în prealabil cu virusul și a putut să producă din timp anticorpi, înainte de îmbolnăvire, sau dacă supraviețuirea lor este legată de anumite caracteristici genetice care i-au făcut mai rezistenți la acțiunea virusului.