Creșterea concentrației de CO2 în atmosfera terestră nu se limitează la încălzirea climatic, ci constituie o amenințare directă pentru producția agricolă, care va suferi o diminuare semnificativă a anumitor substanțe nutritive conținute în vegetale, s-au alarmat cercetători citați de AFP.
Cu nivelurile ridicate de dioxid de carbon estimate la nivelul anilor 2050, acesta va fi cazul zincului și fierului, indispensabile alimentației umane, a căror concentrație se va reduce în mod îngrijorător în anumite cereale și leguminoase, potrivit unui studiu realizat de Școala de sănătate publică din Harvard.
'Dat fiind că circa două miliarde de indivizi suferă deja de carențe în zinc și fier, ceea ce se traduce în fiecare an prin 63 de milioane de decese legate de malnutriție, aceasta este amenințarea sanitară asociată schimbării climatice cea mai importantă identificată vreodată', insistă prestigioasa instituție americană într-un comunicat.
Pentru Samuel Myers, care a coordonat cercetările, studiul publicat miercuri în revista britanică Nature este primul de acest gen care probează că 'creșterea concentrațiiilor de CO2, care nu au încetat să crească după revoluția industrială, amenință nutriția umană'.
Mecanismele responsabile de acest fenomen rămân în continuare misterioase.
În trecut, experiențe efectuate în laborator sau sub efectul de seră demonstraseră deja efectul nefast al CO2 asupra calităților nutritive ale produselor agricole, dar pertinența rezultatelor obținute în condiții artificiale fusese criticată.